Швейцарска транспортна компания Rhaetian Railway постави световен рекорд за най-дълъг пътнически влак по повод 175-ата годишнина от първата железопътна линия в Швейцария, предаде Business Insider.

Влакът-рекордьор е съставен от 25 нови електрически влака "Capricorn" и 100 вагона, простиращи се на близо 1,9 км.

Влакът е пътувал по маршрута на ЮНЕСКО за световно наследство до Алванеу в югоизточна Швейцария по линията Албула. Живописният маршрут включва преминаване през тунела Албула и виадукта Ландвасер близо до алпийското село Филисур.

Линията Албула е известна със своите безкрайни завои и стръмни спускания. Това е световноизвестен шедьовър на гражданското инженерство - 62-километровата е построена само в рамките на пет години, въпреки множеството мостове и тунели.

Влакът се управлява от седем машинисти, като 21 техници пък гарантират, че пътуването ще е безопасно. Хиляди хора се наредиха по маршрута или чакаха на гарите, за да наблюдават рекордното пътуване.

Снимка 593167

Източник: EPA/БГНЕС

Маршрутът, по който е преминал влакът, включва 22 тунела, 48 моста и множество стръмни наклони и завои.

"Познаваме много добре линията Албула, всяка промяна на наклона, всеки наклон", каза главният машинист на влака Андреас Крамер пред CNN. "Трябва да сме 100% синхронизирани, всяка секунда. Всеки трябва да поддържа скоростта си и другите системи под контрол през цялото време."

С основателна причина швейцарците са може би най-ентусиазираните потребители на железопътен транспорт в света, като изминават средно 2450 километра всяка година с влак - една четвърт от общите изминати километри в пътувания. През последните десетилетия средното годишно разстояние, изминато с кола и обществен транспорт, се е удвоило през последните 50 години.