Общинската компания за автобусен транспорт "Столичен автотранспорт" е обявила търг за 60 съчленени (двойни) газови автобуса, като прогнозната цена е 43 милиона лева без ДДС.

Автобусите трябва да бъдат доставени наведнъж, в рамките на 6 месеца след подписването на договора.

Крайният срок за подаване на оферти в търга изтича на 2 май. Офертите ще бъдат класирани спрямо цената и качеството им.

Автобусите се движат на газ и трябва да отговарят на най-високия екологичен стандарт - ЕВРО 6.

60 нови автобуса тръгват по улиците на София. Ето как изглеждат (СНИМКИ)

60 нови автобуса тръгват по улиците на София. Ето как изглеждат (СНИМКИ)

По кои линии ще се движат?

60-те превозни средства са част от обещаните през миналата година 120 нови автобуса, с които трябва да се обнови автопарка на София и това да доведе до повишаване на качеството на въздуха.

120-те превозни средства трябва да се състоят от 60 единични и 60 съчленени, като за тях беше пуснат общ търг на стойност 71.9 млн. лева още през май 2017 г. Финансирането е предоставена от Европейската инвестиционна банка.

Единичните, които струваха 28.87 млн. лв. вече бяха поръчани, като техен доставчик е "БАКБ Файненс", лизинговото дружество на "Българо-американска кредитна банка", обявено за търга през декември. Те ще бъдат доставени до 6 месеца след сключването на договор, а Столичната община ще ги изплаща ежемесечно за период от 8 години.

За двойните обаче липсваха кандидати. Търгът за тях се отложи поради липса на оферти. От общината се канеха да го пуснат отново до края на януари 2018 г., но се забавиха.