Китай е най-големият пазар за електромобили, като през 2018 година именно там са реализирани 56% от продажбите на такива коли в глобален мащаб със закупени общо 1,2 милиона бройки.

В опит да се възползва от необятните възможности на китайския пазар от американският производител Tesla обявиха, че ще отворят завод в азиатската страна с цел моделите им там да се продават на по-ниски цени.

За да направи истински пробив там компанията ще трябва първо да премери сили с местния си конкурент в луксозния сегмент при електромобилите. Това е производителят Nio, който през 2018 година представи първия си модел ES8 SUV.

Може да се каже, че моделът на Tesla Model X SUV е най-близкият конкурент на китайския електромобил. Заради това от Business Insider сравняват двата автомобила по ключови характеристики. Ето какво показват те:

Пробег

Китайският модел Nio ES8 има пробег от 354 километра с едно зареждане на батериите, според New European Driving Cycle. Този на Model X е 474 километра, сочат изчисленията на US Environmental Protection Agency.

Ускорение

Моделът на американската компания ускорява от 0 до 96 километра в час за минимум 2,8 секунди, докато на китайския му конкурент му е нужно по-дълго време - 4,4 секунди.

Капацитет

И в двата модела има място за до седем души. Model X има пет и шестместни конфигурации, а ES8 има само шестместна.

Аеродинамика

ES8 има коефициент на съпротивление от 0,29, а Model X - от 0,25. По-ниският коефициент означава, че един модел е по-аеродинамичен.

Цена

Най-базовата версия на модела на Tesla се продава на 89 500 долара, а най-скъпата достига 104 000 долара. Китайският й конкурент е значително по-евтин - между 67 000 и 68 000 долара.

Достъпност

ES8 се продава само в Китай, докато Model X се продава в САЩ, Канада, Европа и Тихоокеанска Азия.

Екстри

В Model X шофьорът може да управлява повечето функции на автомобила чрез 17-инчов тъчскрийн. ES8 разполага с такъв 10,4-инчов дисплей, който работи с гласови команди и може да конкролира навигацията или аудиосистемата в колата.