Конкуренцията между производителите на автомобили е ожесточена и се прехвърля във все по-голяма степен към един клас, който доминира по продажби не само в САЩ, но и в Европа.

Става въпрос за така наречените високопроходими спортни автомобили (SUV).

И докато всеки потребител най-вероятно има лични предпочитания към определена марка или модел автомобили - било то френски, немски, или японски, сега ще потърсим подходящия за вас SUV на една по-неутрална база - цена.

Или кои са най-евтините спортни високопроходими модели с цена до 40 000 лева и изобщо има ли такива?

Първо обаче малко статистика - кои бяха най-продаваните модели в посочения клас през изминалата 2018 година?

Моделът Toyota RAV4 се наложи като най-продавания модел в този клас през изминалата година с продажби в размер на 830 928 единици. На втора позиция се нареди VW Tiguan със 789 928 единици, а на трета - Honda CR-V със 741 302 броя.

За съжаление на потребителите у нас, нито един от посочените модели не влизат в границата до 40 000 лева.

Та кои са бюджетните, или по-скоро влизащи основно в категорията компактен SUV у нас?

Dacia Duster

Снимка 401074

Източник: flickr

Започваме разбира се с най-евтиния SUV, който до голяма степен е в основата на факта, че Dacia е най-продавания нов автотмобил у нас. Базовият модел, който е с двигател от 1.6 литра и 115 к.с. е със стартова цена от едва 21 990 лева с ДДС.

Добрата новина е, че при повишение малко на бюджета до 30 000 лева, се вписва и специалната серия 4х4 на модела, който е с двигател със същата мощност и стартова цена от 29 570 лева.

Лошата новина - потребителите не могат да избират между особено много спецификации на модела, както по отношение на двигателите, така и на екстрите. Но тук се гони по-скоро цена и обем на продажбите, заради които купувачите ще трябва да се откажат напълно съзнателно от много "гъделчета".

Opel Crossland X

Снимка 330884

Моделът, който влиза в границите на компактните SUV-та е с цена от 28 500 лева. Това е базовия вариант, който е за автомобил с 1.2 литров бензинов двигател и мощност от 81 к.с.

Макар и доста базов, моделът все пак успява да попадне в ценовия диапазон, който сме избрали, за разлика от повечето базови модели на други популярни марки при компактните спортни високопроходими автомибили.

Nissan Qashqai

Снимка 418629

Източник: GettyImages

Петият най-продаван компактен SUV в света за изминалата година, с над 500 000 продадени броя, влиза в определения от нас бюджет и безспорно е едно от най-добрите предложения в този сегмент. Базовата версия на модела с двигател от 1.3 литра и 140 конски сили е със стартова цена от 35 890 лева.

Срещу допълнителни 2 000 лева (което все още ни запазва в избрания диапазон до 40 000 лева) собствениците на модела могат да се сдобият и със система за подпомагане на шофьорите, включваща "държане на пътната лентата"; поддържане на зададената скорост и напълно спиране, след което ускоряване отново до зададената скорост.

Renault KADJAR

Снимка 377900

Източник: Renault

Базовият модел на този SUV със задвижване на четирите колела (което си е сериозно предимство и "екстра" при останалите модели), стартира доста близо до поставената от нас горна граница - при ниво от 38 490 лева. Става въпрос за бензинов двигател с мощност от 140 к.с. оборудван с доста системи за контрол и сигурност.

Kia Sportage

Снимка 287521

Източник: iStock

Базовата цена на модела стартира при ниво от 39 960 лева и хваща "последния влак" при определения от нас ценови диапазон от 40 000 лева. Срещу тази сума купувачите получават автомобил с двигател от 1.6 литра и мощност от 132 к.с., както и доста екстри за базов модел.

Моделът на Kia е сочен от изданието U.S.News, като втория най-добър компактен високопроходим спортен автомобил, който си заслужава парите. Основната причина за това - високата му надеждност.

Кой остава над границата от 40 000 лева, но си струва да се обмисли?

За съжаление над определената граница от 40 000 лева, остават и други надеждни SUV-та, като например моделът на Honda - CR-V, определен от щатското издание U.S.News, като най-добрия компактен SUV, който може да се купи на пазара в момента. Стартовата му цена е от 47 075 лева. Не е случаен факта, че това е третият най-продаван модел в световен мащаб.

Малко над 40 000 лева - при ниво от 45 980 лева, е стартовата цена и за модела Mazda CX5, който също получава изключително високи оценки от специалистите.

Вторият най-продаван високопроходим спортен автомобил - моделът Tiguan на Volkswagen е със стартова цена от 48 377 лева, която отново е доста над поставената от нас граница от 40 000 лева.

За съжаление на българските купувачи, най-продавания SUV в света - моделът Toyota RAV 4 е със стартова цена от 53 480 лева, което е далеч не само от посочената от нас граница от 40 000 лева, но и от цената на останалите основни конкуренти.