Tesla Model 3 е най-продаваният електромобил в Европа през февруари, първият месец, в който моделът вече е достъпен и извън САЩ.

На Стария континент са отчетени 3 657 продажби през миналия месец, по данни на Jato Dynamics - далеч пред Renault Zoe с 2 884 продажби. В класация се нареждат и Nissan Leaf, BMW i3 и Hyundai Kona Electric.

Продажбите на Model 3 в Европа започнаха в края на януари. Освен че бе най-продаваният електромобил, Model 3 успя да отчете повече продажби и от конкурентите с двигатели с вътрешно горене Mercedes-Benz C-Class, BMW 3-Series и Audi A4. Една от причините за високите продажби са предварителните поръчки.

Млад хакерски дует отмъкна на Tesla Model 3 и $35 000

Млад хакерски дует отмъкна на Tesla Model 3 и $35 000

Младежите намират проблем в софтуера на колата и са наградени за това

Успехът на електромобила идва на фона на общ спад на продажбите - през февруари са регистрирани с 1,3 по-малко спрямо същия период на миналата година.

Електромобилите, макар и все още с 1,9 процента дял от продажбите, растат с 92 процента спрямо миналата година. Норвегия е една от държавите, в които се купуват най-много. Там колите на ток са 40% от новите. В същото време пазарният дял на дизеловите достига 34%, или 5% спад спрямо миналата година.

Въпреки че успехът на Model 3 е забележителен, продажбите са знаичтелно по-малко от най-добре продаваният модел изобщо през февруари: Volkswagen Golf, който реализира 31 769 продажби.

След 4 месеца спад продажбите на нови коли в България отново растат

След 4 месеца спад продажбите на нови коли в България отново растат

В Европейския съюз обаче пазарът все още отчита спад