20 и няколко годишни хакери откриха бъг в системата за сигурност на Model 3 на Tesla, който им позволи да проникнат във вътрешния уеб браузър на електрическия автомобил. Вместо това да им донесе сериозни последствия, ги направи притежатели на Model 3 и сума от $35 000.

Ричард Джу и Амат Кама са хакерски дует известен с прозвището Flouroacetate. Те са малко над 20-годишни и са победители в състезанието по кибер сигурност Pwn2own съвместно с Tesla. То се провежда ежегодно и привлича най-добрите хакери, като предизвикателството тази година бе да се намери уязвимо място в системата на Model 3, пише CNBC.

Пробивът на момчетата идентифицира JIT грешка в софтуера, която им позволява да напишат съобщение на дисплея на автомобила. Усилията им са щедро възнаградени. Tesla им разрешава да задържат колата и им дава награда от 35 000 долара.

Teslа дава до $250 000 и кола на този, който успее да хакне Model 3

Teslа дава до $250 000 и кола на този, който успее да хакне Model 3

Предизвикателството е да се намерят слабите места на колата

Състезанието се провежда от компанията за кибер сигурност Trend Micro"s Zero Day повече от десетилетие, но за първи път Tesla предоставя автомобила си за анализи и опити за хакерски атаки. От компанията на Илън Мъск благодарят на двамата младежи и казват, че ще оправят уязвимото място в софтуера.

От своя страна Tesla също стартира "програма за откриване на бъгове" през 2014 година, като паричната сума в нея за тези, които успеят да намерят неизправности в софтуера, е $15 000.