Преди 10-ина дни Tesla обеща през 2019 г. да покрие цяла Европа със своите супербързи зарядни станции, които да се простират "от Ирландия до Киев (Украйна), от Норвегия до Турция".

Експанзията на компанията на Мъск е насочена главно към Централна и Западна Европа, където вече има десетки подобни съоръжения, но обхваща и Балканите.

В повечето от държавите от региона ще бъдат изградени по няколко супербързи зарядни станции на Tesla, които ще обслужват големи градове и основни пътни артерии.

Tesla покрива цяла Европа със супербързи зарядни станции през 2019 година

Tesla покрива цяла Европа със супербързи зарядни станции през 2019 година

Те ще се простират "от Ирландия до Киев и от Норвегия до Турция"

България обаче е сериозно пренебрегната, като единственото зарядно съоръжение на компанията на Мъск у нас ще бъде в Пловдив.

Съседните страни са доста по-облагодетелствани в това отношение - в Румъния и Сърбия ще има по 3 зарядни устройства на Tesla, в Гърция ще бъдат 5, а в Хърватия цели 8 (7 от които вече работят). Дори в малката Словения има 3 зарядни станции на американската компания.

Наличието на една-единствена зарядна станция на Tesla изравнява страната ни с държави като Македония и Босна и Херцеговина, които са значително по-малки пазари като население и БВП. Все пак по този показател изпреварваме Черна гора, Албания и Косово, където засега не се планира нито едно зарядно устойство на американската компания.

Единствената зарядна станция на Tesla у нас ще бъде в Пловдив

Източник: Tesla.com

Единствената зарядна станция на Tesla у нас ще бъде в Пловдив

Изборът на Пловдив е логичен, тъй като покрай него освен АМ "Тракия" преминава и Паневропейския транспортен коридор №IV, свързващ Централна Европа с Истанбул. Край града преминава засилен вътрешен и международен трафик и мястото на зарядната станция е напълно оправдано. 

За зарядното устройство в Града по тепетата се говори от повече повече от година и половина, но без да има особено развитие по въпроса.

Изненадваща е липсата на зарядна станция на Tesla в София - безспорен икономически център на страната,по чиито улици често се виждат коли на компанията на Мъск. През българската столица минават и 2 големи транспортни коридора: №IV и №X.В столицата на Сърбия Белград, откъдето също минават 2 големи транспортни коридора, ще има зарядна станция на Tesla.

Tesla планира първа зарядна станция в България. Ето къде ще бъде тя

Tesla планира първа зарядна станция в България. Ето къде ще бъде тя

Компанията стъпва на Балканския полуостров

Броят на автомобилите на американската марка вероятно също има влияние върху липсващата й инфраструктура у нас. В България в момента има 70 електромобила Tesla, 10 от които са регистрирани в последните 12 месеца, според официалните данни на МВР.

Tesla няма официално представителство не само у нас, но и въобще на Балканите. Най-близкият й магазин е в Истанбул, а най-близките й (работещи) зарядни станции - в Хърватия.

Най-близките бъдещи зарядни станции до България са в Одрин, Букурещ и Яловик извор в Сърбия.