Производителят на електромобили Tesla ще отвори първия си магазин на Балканите и вече набира служители. Обектът ще се намира в Турция и ще бъде разположен в луксозния търговски център Zorlu Center Mall в Истанбул, съобщават турски медии.

Молът се намира в квартал Левазъм, район Бешикташ, в европейската част на мегаполиса, или на около 260 км от българската граница. В България компанията все още няма свой обект, но подготвя бързозарядна станция в Пловдив.

Tesla планира първа зарядна станция в България. Ето къде ще бъде тя

Tesla планира първа зарядна станция в България. Ето къде ще бъде тя

Компанията стъпва на Балканския полуостров

Tesla от известно време се готви да стъпи в Турция. Още през февруари милиардерът Илон Мъск съобщи, че компанията планира да навлезе на турския пазар през тази година и дори обяви позиции за бъдещите й служители.

Но потенциалните клиенти на Tesla няма да могат да си купят автомобил директно от магазина й. Търговските обекти на компанията служат за конфигурация и обработка на поръчки. Самите продажби се извършват чрез онлайн платформа с предварителна поръчка.

Луксозният мол, където ще се намира магазинът на Tesla

Източник: Zorlu Center

Луксозният мол, където ще се намира магазинът на Tesla

След като се регистрират на официалния уебсайт на Tesla и платят 1000 долара за номер на поръчка, клиентите обикновено могат да получат колите си в рамките на 12 до 18 месеца.

Желаещите да притежават такъв електромобил в момента могат да поръчват от Европа, а цените на чисто нова Tesla започват от 110 000 евро. Купувачите, които са склонни да карат Tesla втора ръка, ще трябва да отделят от 77 000 евро до 100 000 евро.

Tesla навлиза в Обединените арабски емирства

Tesla навлиза на пазара с едни от най-евтините горива в света

Производителят ще продава возилата си в страната

Tesla Motors Холандия, европейската централа на Tesla, по-рано обяви, че търси парцел в азиатската страна на Истанбул, където да създаде център за поддръжка.

Най-актуалният електромобил на компанията - Model 3 се очаква да пристигне в Европа до края на годината. Моделът, с чието производство Tesla изпитва сериозни затруднения, вече започна доставки в САЩ.

Първите продажби на Model 3 в Турция се очакват през 2019 г., а предвижданата цена е около 70 000 евро. В момента в южната ни съседка има около 150 автомобила на Tesla.