Японският автомобилен гигант Toyota временно ще спре доставките на 10 модела автомобили, съобщават световните агенции, цитирайки официално изявление на компанията. Причината за радикалните действия е, че доставчикът Toyota Industries Corp. е разкрил проблеми със сертифицирането на някои дизелови двигатели.

Разследващата комисия е открила нередности по време на тестовете за мощност, при които измерванията са се извършвали на базата на компютърни модули със софтуер. Оказва се, че той крайна сметка се е различавал от софтуера, използван за масово производство.Това е довело до стойности, които дават отклонения.

Случаите на неправомерни действия могат да навредят на Toyota Industries и на групата на Toyota като цяло, коментират експерти. През декември миналата година дъщерната компания Daihatsu обяви, че повечето от нейните автомобили не са били правилно тествани за безопасност при сблъсък и че автомобилният производител е манипулирал резултатите от тестове, датиращи от 1989 година.

В резултат на това Daihatsu спира доставките и преустановява дейността си поне до февруари.

Toyota се връща към рекордното си производствo на автомобили - планира 10,5 милиона коли годишно

Toyota се връща към рекордното си производствo на автомобили - планира 10,5 милиона коли годишно

Компанията е произвела 9,2 милиона автомобила през първите 11 месеца на 2023 г.

Сега разследващата комисия, участваща в делото на Toyota Industries, е установила нередности по време на тестването на мощността на три модела двигатели. По данни на компанията общо 10 модела автомобили използват двигателите в световен мащаб, включително шест в Япония. Сред тях са моделите Land Cruiser Prado, Land Cruiser 300, Fortuner и Hilux.

Първоначално комисията разследваше Toyota Industries във връзка със сертифицирането на двигатели, използвани в мотокари. Последните констатации дойдоха, след като проверката обхвана още мотокари и двигатели за строителни машини.

"Нарушенията са възникнали, за да се избегне забавяне на масовото производство", коментира Хироши Иноуе - председател на Специалния разследващ комитет.

Президентът на Toyota Industries Коичи Ито заяви от своя страна, че компанията му "не комуникира достатъчно с Toyota Motor по отношение на тестовия процес, след като поръчките се увеличиха от 2017 година."

Той заяви, че ще се стреми да възстанови комуникацията с компанията-майка.

Daihatsu спря всички доставки след скандал

Позната у нас японска марка автомобили спря всички доставки

Подразделението на Toyota е манипулирало резултатите от тестовете за безопасност