Производителят на автомобили Daihatsu - част от групата на Toyota, обяви, че спира доставките на всички свои коли, след като разследване установи проблеми с безопасността на 64 модела, включително и на такива, продавани под бранда на компанията майка, предаде "Ройтерс".

Скандалът бушува от април, когато от Daihatsu признаха, че има грешки в изпитанията на някои модели и временно спряха производството им. Ставаше дума за малки градски коли тип kei, продавани предимно като Toyota Raize.

Suzuki и Daihatsu се обединяват с Toyota за производството на електромобили

Suzuki и Daihatsu се обединяват с Toyota за производството на електромобили

В алианса още са Isuzu и Hino

По-късно японски медии съобщиха, че всъщност засегнати са почти всички коли, произвеждани в момента от Daihatsu, както и някои по-стари. Сега мащабите на скандала стават по-ясни - компрометирани са били и краш тестовете на модели на Mazda и Subaru за японския пазар, както и такива на Toyota и Daihatsu, които са продавани в Азия и Южна Америка.

Манипулирани са били и данните за вредните емисии.

Снимка 646821

Източник: GettyImages

Daihatsu беше позната марка и у нас, включително - сред таксиметровите шофьори, но преди години Toyota взе решение да я изтегли от Европа. Въпреки това, тя остава подразделението на Toyota за малки автомобили и само за първите 10 месеца на 2023 г. е произвела 1,1 млн. возила, от които 40% - извън Япония.

Toyota продава дял от основния си автомобилен доставчик за $4,7 милиарда

Toyota продава дял от основния си автомобилен доставчик за $4,7 милиарда

Това е нова стъпка, свързана с увеличаването на производството на електрически превозни средства

Заради скандала от Toyota обещаха "фундаментална реформа" в Daihatsu, чиято продукция е ключова в битката за азиатския пазар.