Suzuki Motor и Daihatsu се присъединяват към обединението на производители на електромобили Japan Partnership Technologies, водено от Toyota Motor. Така с обединени сили компаниите от Страната на изгряващото слънце ще се заемат с производството на електромобили и електрически камиони.

Освен тях, в съвместното начинание участват Isuzu и Hino. Всяка от тях държи по 10% в партньорството. Толкова ще е и делът на новите участници в него. Контролният дял е на Toyota, която притежава 60% в него.

"След като Suzuki и Daihatsu се присъедяват към проекта, за да работим заедно, ще можем да разширим кръга си на сътрудничество, за да обхванем не само търговските електромобили, но и мини електромобилите", заяви президентът на Toyota Акио Тойода. "Вярвам, че с това разширяване ще можем да се приближим с крачка по-близо до по-доброто мобилно общество."

Японските компании се обединяват, защото са изправени пред сериозна конкуренция от Германия и САЩ. Но освен традиционните автомобилни производители, вече и китайските компании задават сериозни амбиции за електромобилния пазар. Освен това все повече компании се впускат в разработване на автономни електромобили.

Toyota, Isuzu и Hino стартираха търговската корпорация Japan Partnership Technologies Corporation през април, за да засилят конкурентоспособността си в свързаните търговски превозни средства.