Продажбите на иранските автомобили Saipa, за които беше съобщено в началото на февруари, ще започнат в Русия от 1 юни.Това съобщи сега генералният директор на официалния дистрибутор на иранския автопроизводител - компанията "Бест-Моторс", Александър Степанов, цитиран от "Известия".

По думите му, първата партида от 1000 автомобили ще пристигне в Русия преди началото на лятото. До месец компанията планира да отвори първия руски дилърски център на марката. Той ще се появи в Санкт Петербург на мястото на автокъща, която е продавала автомобили на напуснал Русия западен производител, казва Степанов.

Той уточнява, че в Русия за първи път ще бъдат доставени моделите Saipa Quik, Saina и Shahin. В бъдеще в Русия ще бъде представен и Saipa Atlas, както и кросоувър, който "сега се тества и който все още няма име", добавя Степанов.

"Сега изчисляваме логистичните разходи и митническите плащания. По предварителни пресмятания, цената на иранските автомобили в зависимост от моделите ще бъде 1-1,7 милиона рубли (около 14 000 - 23 000 долара по сегашния курс)", посочва Александър Степанов.Окончателните цени на автомобилите Saipa ще бъдат обявени към края на месец май, след като първите автомобили пристигнат в Русия.

По думите на Степанов, сега гаранцията за автомобилите Saipa е две години, или 80 000 км. Обаче се водят преговори с иранската страна за увеличаване на гаранционния срок на три години, или 100 000 км.

След като западни компании си тръгнаха от страната - Русия ще внася автомобили от ... Иран

След като западни компании си тръгнаха от страната - Русия ще внася автомобили от ... Иран

Възможно е и съвместно производство

Персийската екзотика

Най-модерният модел от планираните за доставка в Русия ирански автомобили е седанът Shahin, който се базира на модернизираната платформа на Toyota Yaris от средата на 2000-те години.Автомобилът принадлежи към същия сегмент, като Hyndai Solaris, Kia Rio и Lada Vesta.

Максималната скорост, в зависимост от вида на трансмисията, достига 180-190 км/ч. Списъкът с оборудване включва две въздушни възглавници, ABS, автоматичен климатик, камера за задно виждане и сензори за паркиране.

Експерти, интервюирани от "Известия", смятат, че в условията на недостиг на достъпни като цени модели на руския пазар, автомобилите Saipa ще бъдат сравнително търсени, но няма как да се говори за особено голям интерес, въпреки доста атрактивните цени. Смята се, че основните потребители на моделите Saipa на първо време ще бъдат корпоративни клиенти, като таксиметрови компании, които имат остра нужда от евтини коли. Първоначално обаче те ще купуват малки партиди, за да се опознаят качествата на иранските автомобили.