Иранският автомобилен производител Iran Khodro планира да достави 2000 автомобила на Русия до края на март, съобщи руският посланик в Техеран Алексей Дедов пред РИА Новости.

Посланикът посочва, че иранската компания Saipa преговаря с руски дистрибутори за годишен износ на повече от 20 000 автомобила в Русия. Дедов добавя, че все още не са решени проблемите, свързани със сертифицирането и формирането на дилърска мрежа, което може да измести началната дата на доставките на автомобилите.

Понастоящем двете страни водят преговори за съвместно производство на автомобили и компоненти за тях.

Иран не изключва създаването на съвместно предприятие с Русия за производство на автомобили, каза по-рано Омид Галибаф, официален представител на иранското министерство на промишлеността и търговията.

Иран вече изнася автомобили за Азербайджан и Армения. Освен това, страната започна да доставя автомобили собствено производство за Венецуела - там вече са изпратени около 1000 ирански автомобили.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите