Volkswagen се отказва от един от най-емблематичните си модели - Beetle. Новината бе потвърдена Франк Уелш, директор в компанията. От думите му не стана ясно кога последният автомобил ще излезе от завода, но със сигурност няма да има нов модел след края на жизнения цикъл на настоящия, който се произвежда от 2011 година насам.

Слухове за смъртта на емблематичния модел циркулират още от пролетта на 2016 година, но едва днес те намериха официално потвърждение.

От оригиналния Typ 1 Кäfеr са произведени 21,5 милиона броя. Така Beetle се превръща в най-дълго произвежданият автомобил в света. Той е и най-продаваният, произвеждан на една платформа. А Golf вече държи титлата за най-много произведени бройки без ограничения в броя на използвани платформи - над 34 милиона към края на миналата година.

Beetle Typ 1 се ражда в нацистка Германия в края на третото десетилетие на миналия век под ръководството на Фердинанд Порше. Автомобилът се появява, за да удовлетвори желанието на Адолф Хитлер за местно производство на евтина и икономична кола за народа (оттам идва и името Volkswagen - "народен автомобил").

Едва през 1945 година започва масовото производство, което продължава до 2003 година в Мексико. Междувременно през 1997 година се появява наследникът - Beetle MK2 на базата на Golf MK4, а през 2011 година и третият модел.

"Две или три генерации са достатъчни", казва Франк Уелш.

 В края на миналата година Volkswagen обяви, че спира и друг модел - Scirocco.

Volkswagen се сбогува с един от най-привлекателните си модели

Volkswagen се сбогува с един от най-привлекателните си модели

Въпреки външния си вид и мощните двигатели, той така и не реализира големи продажби