Шофьорите няма да се длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка. Контролните органи ще извършват проверката по електронен път. Това предвижда проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Промяната влиза в сила от 1 януари 2019 г. От началото на идната година хартиените винетки ще бъдат заменени с електронни. Това обаче няма да се отрази на цената им.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на превозното средство, неговата категория и държавата, в която е регистрирано, както и дата на плащане и период на валидност на винетния стикер.

Винетката ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, ако такъв е посочен при купуването й. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, която поддържа Агенция "Пътна инфраструктура".

От догодина за леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица.

До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса. Автомобилите над 3,5 т. ще плащат тол такса на база изминато разстояние.

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните автомобили ще е с монтирано бордово устройство. То ще изпраща данни, с които да се изчисли дължимата сума. Шофьорите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса с еднократна маршрутната карта.