През последните 13 години Уолстрийт беше изключително фокусиран върху акциите на растежа - и с основателна причина. Рекордно ниските лихви по заеми и политиката на Федералния резерв на стимули, предоставяха условия за процъфтяване на бързо развиващите се компании.И все пак, дори когато се очаква централната банка на САЩ да започне да повишава лихвените проценти в средата на месец март, иновациите и възможностите трябва да продължат да стимулират продажбите на много от бързо растящите бизнеси.

Поглеждайки пет години в бъдещето, това са пет от компаниите с очакван най-бързо растящи бизнес на планетата, предоставени от изданието The Motley Fool:

Upstart Holdings: Очакван петгодишен ръст на продажбите от 273%

Докато финансовите акции обикновено са бавно растящи и циклични, базираната на облак платформа за кредитиране Upstart Holdings (NASDAQ:UPST) показва на Уолстрийт какво могат да направят истинските иновации за един от трудните сектори.

Според Wall Street се очаква продажбите на Upstart да скочат от близо 849 милиона долара през 2021 г. до близо 3,2 милиарда долара през 2026 г.Платформата за кредитиране на Upstart разчита на изкуствен интелект (AI) и машинно обучение, за да проверява бързо и точно кандидатите за заем. Приблизително две трети от кандидатите, използващи платформата на Upstart, получават незабавен отговор.

Това не само пести време и пари на финансовите институции, но всъщност демократизира процеса на отпускане на заеми и прави заемите достъпни за хора, които може да не са се класирали за заем, използвайки традиционните техники за проверка.Красотата на Upstart е, че 94% от приходите му през последното тримесечие са получени от приходи от такси и услуги от финансови институции. Тъй като няма пряка кредитна експозиция, нарастващите лихвени проценти и страхът от икономическо забавяне или рецесия няма да засегнат пряко компанията.Нещо повече, адресируемият пазар на Upstart е огромен. Въпреки че до този момент от съществуването си е фокусиран основно върху лични заеми, той започна да прокарва своята базирана на AI платформа за кредитиране в автомобилни заеми след придобиването на Prodigy Software.

Nikola: Потенциален петгодишен ръст на продажбите - безкраен

Ако смятате, че очакваният ръст на продажбите на Upstart от 273% през следващите пет години е впечатляващ, вижте производителя на електрически превозни средства (EV) Nikola.

Миналата година Nikola не призна никакви приходи. Но до 2026 г. Wall Street прогнозира продажби от 4,9 милиарда долара. Вашият калкулатор би отбелязал това като безкраен растеж на продажбите, при старт от нула.За момента основният двигател на Nikola е пускането на неговите полукамиони с акумулаторни батерии EV (BEV) и EV с горивни клетки (FCEV). Няколко от тези тестови камиони вече са доставени, като компанията отбелязва в своите оперативни резултати за четвъртото тримесечие, че е получила няколко забележителни поръчки с писмо за намерения.

Тъй като повечето големи глобални икономики се стремят да се борят с изменението на климата, убеждаването на корпоративните флотове да станат зелени няма да изисква много усилия, особено при настоящите рекордни цени на горивата. С други думи, Nikola и неговите колеги от конкуренти в EV-ектора със сигурност са на точното място в точното време.Параболичният ръст на продажбите на Nikola обаче идва с редица въпроси. Например, бившият главен изпълнителен директор Тревър Милтън беше обвинен по три обвинения в измама миналия юли за предполагаемо подвеждане на инвеститорите (неточни изявления за предварителни поръчки). Този лош PR доста влоши репутацията на Nikola.

Влошава нещата, че компанията беше принудена да изостави своя камион BEV/FCEV, известен като Badger, преди дори да слезе от поточните линии. Просто не е ясно дали Nikola ще има достатъчно капитал, за да съществува през 2026 г.

Opendoor Technologies: Очакван ръст на продажбите за пет години от 336%

Друга растяща компания, която се очаква да види бързо увеличение на приходите през следващите пет години, е iBuying платформата Opendoor Technologies. Миналата година Opendoor достигна 8 милиарда долара годишни приходи. До 2026 г. Wall Street прогнозира продажби от близо 35 милиарда долара. Това е достатъчно добре за увеличение от 336%.iBuying описва процеса, при който компанията за недвижими имоти ще закупи жилище срещу пари, като по този начин премахва преговорите и споровете, които обикновено съпътстват този процес. Това, което Opendoor прави, е да начислява такса от 5% въз основа на продажната цена на жилището и приспада всички разходи, свързани с ремонт преди продажбата. Тази доста висока такса за обслужване и клауза за разходи за ремонт гарантират, че компанията може да се справи с колебанията в стойностите на имотите.Интерес представлява факта, че Zillow напусна бизнеса iBuying. Zillow отбеляза, че не е в състояние да изчисли точно стойността на домовете в инвентара си, което го накара да понесе загуби в своя сегмент iBuying. Opendoor не е имал подобни проблеми при оценяването на домовете, които е закупил, държал или продавал. Всъщност компанията удвои броя на пазарите в САЩ, на които оперира, до 44 през последната година.

Въпреки че Opendoor може да види някои турбуленции в краткосрочен план, тъй като лихвите по ипотечните кредити се повишават значително за първи път от дълго време, оперативният модел на компанията е на върха на иновациите в сектор, който е узрял за спад.

Trulieve Cannabis: Очакван петгодишен ръст на продажбите от 349%

Индустрията на канабиса също може да осигури звезден растеж, като изследователската фирма BDSA прогнозира грубо удвояване на глобалните продажби на канабис между 2021 и 2026 г.

По-специално, американският оператор с бизнес в няколко щата Trulieve Cannabis се очаква да види своите продажби да се покачват от 522 милиона долара през 2020 г. (компанията все още не е отчела продажби за цялата година за 2021 г.) до приблизително 2,35 милиарда долара до 2025 г.Това, което прави Trulieve толкова уникален, е подходът на компанията към разширяване. Повечето компании от бранша, отварят няколко диспансера или производствени съоръжения на множество легализирани пазари. Въпреки че Trulieve има присъствие в 11 щата, той основно прекарва усилията си съсредоточавайки се върху медицинската марихуана във Флорида. От приблизително 160 действащи диспансера на компанията 112 са във Флорида.Насищането в "Слънчевия Щат" с магазини има своите предимства. Възможно е за Trulieve да погълне половината от пазара на сухи растения и масла, като същевременно поддържа маркетинговите разходи значително по-ниски. В резултат на това Trulieve Cannabis е печеливша на периодична база, вече повече от три години.Компанията също прави новини на фронта на придобиванията. Миналата година тя затвори най-голямата сделка за покупка на производител на канабис в щатската история, когато придоби MSO Harvest Health & Recreation. Въпреки че тази сделка даде на компанията по-голямо присъствие в Средния Атлантик, истинската награда сега е, че има водещия дял от легалния пазар на Аризона за употреба за възрастни.

Ocugen: Прогнозираният петгодишен ръст на продажбите е безкраен

Не на последно място, биотехнологичната компания Ocugen е на клиничен етап на проучване на ключов продукт и съответства на Nikola в колоната за безкраен растеж на продажбите, след като като Ocugen не регистрира никакви продажби през 2021 г., Wall Street очаква компанията да генерира 623 милиона долара приходи за цялата година до 2026 г.Въпреки че името на компанията Ocugen намеква за нейните изследвания върху различни очни заболявания, шумът около компанията е свързан с ваксината за COVID-19 Covaxin. Covaxin е разработен от Bharat Biotech в Индия и е постигнал 78% ефикасност в късен етап на проучване с 25 800 участници в изпитването. Тя е получил разрешение за спешна употреба в Индия, както и от Световната здравна организация.Ocugen се вписва в картината поради споразумението си за комерсиализация, сключено с Bharat Biotech в САЩ и Канада. Но тук се крият възможността и проблемът. САЩ и Канада вече са похарчили милиарди за запаси от ваксини срещу COVID-19 и има множество одобрени и подложени на преглед ваксини, които предлагат по-добра ефикасност на ваксината от Covaxin. Без одобрение от САЩ и/или Канада Ocugen няма да види никакви продажби от споразумението си за комерсиализация.Най-добрият шанс на Ocugen за дългосрочен успех е неговият очен тръбопровод. За съжаление, той все още е далеч от генерирането на повтарящи се приходи.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.