Adidas отчете погромни загуби през първото тримесечие на годината. Гигантът регистрира за периода 93% спад в печалбата и 19% по-малко продажби.

Междувременно компанията предупреди за дори по-голям удар на приходите през второто тримесечие, след като блокирането заради новия коронавирс принуди германския производител на спортно облекло и други търговци на дребно да затворят магазините си.

Adidas търси над €1 млрд. държавна помощ от Германия

Adidas търси над €1 млрд. държавна помощ от Германия

Компанията все пак ще плаща наемите си

Оперативната печалба на Adidas за първото тримесечие падна до 65 милиона евро, което е в пъти по-малко от очакваните от анализаторите 263 милиона евро.

Adidas заяви, че е понесла удар от около 250 милиона евро от непродадени акции в Китай, анулиране на поръчки и дълг, пише Reuters.

Продажбите на компанията паднаха с 19% до 4,75 милиарда евро срещу прогноза на анализатори от 4,85 милиарда евро, показват данни на Refinitiv Eikon. За второто тримесечие се предупреждава за евентуален спад на продажбите от 40%.

Акциите на Adidas паднаха с 1,2% след оповестяването на данните. От началото на пандемията акциите на гиганта са се свили с около 30%.

Производителят на облекло посочва, че не може да даде прогноза за годината, предвид несигурността и неяснотата кога затворените магазини могат да подновят дейност.

Adidas заяви, че в момента над 70% от нейните магазини са затворени в световен мащаб. Междувременно се отчита ръст на електронната търговия с 35% през първото тримесечие, което обаче само частично компенсира спада.

Акциите на Adidas паднаха след разочароващи резултати

Акциите на Adidas паднаха след разочароващи резултати

Германската компания увери, че ще се завърне към растеж през второто полугодие

През първите три седмици на април компанията заяви, че продажбите в Китай продължават да се възстановяват, след като магазините там започнаха постепенно да отварят врати.

На 31 март Adidas обяви, че има паричен резерв в размер на 1,975 милиарда евро. На 14 април компанията получи одобрение за заем от 2,4 милиарда евро, който да помогне за преодоляване на кризата.