Цените на акциите на шведския производител на телекомуникационно оборудване Telefon AB L.M Ericsson се понижиха при търговията днес, след като компанията съобщи, че може да е "прехвърлила" средства на терористичната организация "Ислямска държава" в Ирак.

Цените на акциите на компанията падат с 14% в Стокхолм, а депозитарните разписки са поевтинели с 13% при предварителната търговия в Ню Йорк.

Вътрешна проверка, извършен през 2019 г., е установила "сериозни нарушения на спазване на съответствието" във връзка с операции в Ирак, включително възможни корупционни плащания и злоупотреба с консултанти и търговски агенти, се казва в изявление на Ericsson, цитирано от Интерфакс.

"Разследването е разкрило също плащания към посредници и използването на алтернативни транспортни маршрути, които заобикалят иракските митници в период, когато някои маршрути са били контролирани от терористични организации, включително "Ислямска държава", се казва в съобщението на Ericsson.

През 2019 г. компанията постигна предварително споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, съгласно което Ericsson се ангажира да плати 1 милиард долара в замяна на спиране на разследването за възможни нарушения по Закона за противодействие на корупцията в чужбина (FCPA), съобщава MarketWatch.

През октомври миналата година Министерството на правосъдието на САЩ постанови, че компанията е нарушила условията на споразумението, тъй като не е предоставила определени документи и фактически данни.

Ericsson възнамерява да произвежда 5G базови станции в Русия

Ericsson възнамерява да произвежда 5G базови станции в Русия

Nokia ще прави съвместно предприятие с руската Yadro също за 5G базови станции