Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson възнамерява да локализира производството на 5G базови станции в Русия, пише "Комерсант", позовавайки се на източници от този сектор.

Според събеседниците на изданието, Ericsson обмисля два варианта: да изгради собствено предприятие или да намери руски партньор, на чийто производствени мощности да започне производството.

Съобщава се, че шведската компания сега разглежда като потенциален партньор GS Group ("Концерн за иновативни технологии", производител на електроника, също и светодиоди и микросхеми). Ericsson провежда и технологичен одит на обекта на GS Group в Калининград.

През ноември финландската компания Nokia и руският производител на компютри Yadro подписаха споразумение за намерение да стартират производството на 4G и 5G базови станции в Русия. Дяловете на Yadro и Nokia в съвместното дружество ще бъдат съответно 51% и 49%. Производството ще бъде разположено в строящ се завод в Дубна.

Ericsson прогнозира, че 5G абонатите ще достигнат 580 милиона до края на годината

Ericsson прогнозира, че 5G абонатите ще достигнат 580 милиона до края на годината

Шведската компания очаква до 5 години абонаментите да нараснат до 3,5 милиарда

Китайската компания Huawei в момента води преговори с руските власти и участници на пазара, пише още "Комерсант". Идеята за разполагане на производство на базови станции в Русия се проучва и от китайския ZTE.