Китайският технологичен гигант Alibaba Group Holding отбеляза най-бавния ръст на приходите си, откакто стана публично търгувана компания през 2014 година. И това се случва за второ поредно тримесечие. Според компанията, причина за това са предизвикателствата, свързани с Covid-19 и локдауните, които сериозно ограничават бизнеса в Китай.

Въздействието на ограниченията, свързани с пандемията, е засилило и без това тежките финансови загуби за компанията, причинени от регулаторните мерки и икономическото забавяне, пише Bloomberg, цитирайки коментар на Alibaba, в който се казва, че от средата на март - приблизително когато вълната от заразявания с омикрон варианта на коронавируса засегна Китай, се наблюдава широко въздействие от нарушенията във веригата за доставки и логистиката.

От компанията твърдят, че градовете с нови случаи на Covid-19 през април са представлявали повече от половината от нейните пазари за търговия на дребно в Китай.

Alibaba ще инвестира 100 милиарда юана в Китай за „общия просперитет“

Alibaba ще инвестира 100 милиарда юана в Китай за „общия просперитет“

Сумата е предвидена до 2025-а година

За разлика от последните години Alibaba не даде годишна прогноза, позовавайки се на непредсказуемостта около прекъсванията заради пандемията. През тримесечието, което приключи през март, приходите на компанията са нараснали с 9% спрямо същия период на предходната година до $32,2 милиарда. За четвъртото фискално тримесечие Alibaba отчита нетна загуба от $2,41 милиарда.

Китайският конгломерат беше сериозно засегнат и от регулаторни действия на властите. Припомняме, че още в края на 2020 година правителството на Китай принудиха финансово-технологичния филиал на Alibaba Ant Group Co. да спре първичното си публично предлагане.

През април 2021 година Alibaba беше наложена рекордна антитръстова глоба в размер на $2,8 милиарда. След това основателят на компанията, милиардерът Джак Ма, се оттегли от общественото внимание.

Какво прави сега Джак Ма?

Какво прави сега Джак Ма?

Милиардерът се скри от прожекторите след разжалването си от Пекин