Китайският гигант Alibaba обеща да инвестира 100 милиарда юана (15,5 милиарда щатски долара) до 2025-а година в страната, предават световните медии. Това е част от авгажимента на компанията, свързана с предложено на китайския президент Си Дзинпин - големият бизнес да работи за постигане на "общ просперитет".

Китайската държава насърчава най-големите си компании да разпределят богатството си, за да намалят финансовото неравенство във втората по големина икономика в света. Alibaba се присъединява към конкурентите си от Big Tech Tencent, както и към водещия производител на автомобили - Geely Automobile, които също обещават да инвестират около 100 милиарда юана в държавната схема.

Китай удари Alibaba с най-голямата глоба в историята: $2,8 милиарда

Китай удари Alibaba с най-голямата глоба в историята: $2,8 милиарда

Според Пекин, гигантът е нарушавал правата на търговците, продаващи в платформите му

Средствата на големия технологичен гигант ще бъдат насочени предимно към субсидии на малки до средни предприятия, както и към подобряване на застрахователната защита за работниците, които работят като шофьори или куриери.

От Alibaba обявиха още нещо. Те ще инвестират в 10 проекта за създаване на работни места по програма, наречена "грижа за уязвимите групи", както и за технологични иновации. Корпорацията ще дари 20 милиарда юана (3,096 милиарда долара) във "фонд за развитие на общия просперитет".

Джак Ма обещава "парчета" от акциите на Alibaba

Джак Ма обещава "парчета" от акциите на Alibaba

Ма и вицепрезидентът на компанията ще дадат част от своите $35 милиарда

Новината идва на фона на огромните рестрикции от страна на Китай и тежките наложени от правителството глоби към много местни и чуждестранни компании. 

"Ние твърдо вярваме, че ако обществото се справя добре и икономиката се развива добре, то тогава и Alibaba ще просперира", се казва в изявление на главния изпълнителен директор на Alibaba.

Новината накара акциите на гиганта за електронна търговия да паднат с цели 4,1 %, тъй като инвеститорите се притесняват, че този ход всъщност може да удари бъдещите печалби.

Регулациите в Китай костваха на инвеститорите $3 трилиона. Но те не искат да се отказват от страната

Регулациите в Китай костваха на инвеститорите $3 трилиона. Но те не искат да се отказват от страната

Големите инвеститори смятат, че рисковете са по-малки от възможностите