Главният основател на Alibaba Джак Ма и вицепрезидентът и съосновател Джо Цай обещаха "парчета" от своите общо 35 милиарда долара, притежание на корпорацията, съобщи Financial Times , позовавайки се на документи на компанията.

Обещанията към банки, включително UBS и Goldman Sachs, са дадени от офшорни компании, които контролират повече от половината дялове на двамата милиардери.

Какво прави сега Джак Ма?

Какво прави сега Джак Ма?

Милиардерът се скри от прожекторите след разжалването си от Пекин

"Двамата са използвали заемите, за да отключат огромно лично състояние, обвързано с акциите на групата", пише още FT. Покупките на милиардерите включват частни самолети и недвижими имоти.

Ма се пенсионира като изпълнителен директор през 2019-а година, но спорните забележки относно китайската банкова система през миналата година се разглеждат като водещи регулатори за спиране на IPO от корпорацията за финансови услуги Ant, подкрепена от милиардера и Alibaba.

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Китай наложи рекордна глоба от $2,8 млрд. на Alibaba за злоупотреба с монопол

В интервю за CNBC този месец Цай коментира, че "Джак Ма се оттегля от бизнеса, за да се заеме с рисуване, което му е хоби".

Личното състояние на Джак Ма се оценява на 47 милиарда долара според списъка на милиардерите на Forbes. Това на родения в Тайван канадски гражданин Цай е $11 милиарда.

Джак Ма изчезна от публичното пространство в края на миналата година, след като си позволи да критикува регулаторната рамка в страната. Малко след изявлението му неговата Ant Group трябваше да дебютира на борсата в страната при оценка от $34,4 милиарда — най-голямото първично публично предлагане в историята, но процедурата бе спряна в последния момент като наказание.

Проблемите на милиардера започнаха от финансова конференция през октомври миналата година, когато той оприличи традиционните банки в страната на "заложни къщи". Анализаторите посочват, че още тогава Пекин е решил да "ореже крилата" на Ма, който си е позволил да говори твърде свободно.

Акциите на китайската компания с най-голямо листване от Alibaba насам се сринаха

Акциите на китайската компания с най-голямо листване от Alibaba насам се сринаха

Инвеститорите искат растеж от нея, смятат анализаторите