Джак Ма, най-популярният китайски предприемач, се е "покрил" и избягва светлината на прожекторите, казва Джо Цай, съосновател на гиганта в е-търговията Alibaba, пред CNBC.

"Много е добре. Започна да рисува като хоби", казва Цай.

Джак Ма изчезна от публичното пространство в края на миналата година, след като си позволи да критикува регулаторната рамка в страната. Малко след изявлението му неговата Ant Group трябваше да дебютира на борсата в страната при оценка от $34,4 млрд. — най-голямото първично публично предлагане в историята — но процедурата бе спряна в последния момент като наказание.

По време на финансова конференция през октомври м.г. той оприличи традиционните банки в страната на "заложни къщи". Анализаторите посочиха, че Пекин е решила да "ореже крилата" на милиардера, който си е позволил да говори твърде свободно.

Ant Group управлява Alipay, най-голямата интернет система за разплащания в Китай. Alibaba, която притежава една трета от Ant Group, преживя спад на акциите след новината.

Пекин не се задоволи с това и започна антитръстова проверка в Alibaba, най-големият е-търговец в Китай, която завърши с рекордната глоба от $2,8 млрд. Два дни по-късно Ant Group пък обяви значително преструктуриране, с което регулаторите я принудиха да се превърне повече в банка, отколкото в технологична компания.

Цай, който е изпълнителен председател на Alibaba, не е съгласен с идеята, че Ма е "притежава чак толкова власт". "Той е като мен и вас, нормален човек". Цай допълва, че след всички усилия Ма иска да се концентрира върху нещата, върху които той иска: филантропия и хобита.