Онлайн търговецът Amazon, който вече притежава и филмова платформа,иска да закупиедно от най-старите филмови студиа в света - MGM. Офертата е за около 9 милиарда щатски долара, но все още не е съвсем сигурно кога и дали сделката ще стане факт, съобщава Reuters, позовавайки се на различни източници. Преговорите в момента се водят между Майк Хопкинс, който е старши вицепрезидент в Amazon и Кевин Улрич - член на борда на директорите на MGM.

Безос продаде трети пакет акции на Amazon в рамките на седмица

Безос продаде трети пакет акции на Amazon в рамките на седмица

Той заяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията по-рано през тази година

От онлайн гиганта все още отказват коментар по темата, преди тя да стане реалност. Amazon е сравнително нов играч в кино и телевизионния бизнес. Въпреки това компанията вече успя да изпрати претендент за най-престижната награда в света на киното - Оскар. Това е продуцираният от компанията и излъчен в нейната стрийминг платформата - хитов Борат II, който превърна в световна звезда Мария Бакалова. За ролята си българката беше номинирана и за Оскар.

От своя страна MGM държи правата за голяма колекция от заглавия като култовите "Джеймс Бонд", "Хобит", "Роки" и "Мълчанието на агнетата". Филмовото студио опитва да се продаде от години, но така и все не успява да стигне до продажба. През 2020 г. компанията направи ход, чрез който даде да се разбере, че сериозно работи по въпроса за постигането на сделка, като нае съветници, които да търсят и оценяват оферти. След това проведе преговори с Apple и Netflix за пускане на новия си филм за Джеймс Бонд директно в стрийминг платформите им.

Amazon е похарчил $11 милиарда за видео и музикално съдържание през 2020-а

Amazon е похарчил $11 милиарда за видео и музикално съдържание през 2020-а

На фона на блокировките в много страни

Миналата седмица Amazon обявиха завръщането на Джеф Блекбърн, който наскоро напусна компанията след две десетилетия като един от най-доверените директори на Джеф Безос. Американските медии съобщават, че Блекбърн се завръща, за да ръководи ново подразделение за глобални медии и развлечения.

Стрийминг платформите се превръща във все по-успешен бизнес, генериращ милиарди долари приходи. Особено по време на пандемията, когато кината често са затваряни и не работят нормално, все повече филми се качват директно на онлайн платформите. 

1 милиард по света вече плащат за видео стрийминг

1 милиард по света вече плащат за видео стрийминг

Приходите от кино прожекции се сриват с над $30 млрд.