Броят на потребителите на видео стрийминг услуги по света достигна 1,1 млрд. през 2020 г., по данни на Motion Picture Association, цитирани от The Wall Street Journal. Значителният ръст се дължи отчасти и на затворените кина и другите здравни мерки срещу вируса, които принудиха хората да търсят начини за забавление вкъщи.

В същото време приходите от продажби на билети за кино се сриват с над $30 млрд. до $12 млрд., а Китай повежда класацията, след като страната се възстанови бързо след пандемията.

Промяната в потребителските навици подхрани исторически растеж за компании като Netflix и Walt Disney. Само за 2020 г. броят на регистрираните акаунт нарасна с 26%. И макар че в много части от света кината отварят, стрийминг моделът се превръща в основен фокус за най-големите филмови студия в Холивуд. Най-голямата услуга, Netflix, наскоро отчете над 200 млн. потребители, а Disney+, която бе пусната преди по-малко от две години, има над 100 млн. потребители.

Приходите от този сегмент, както и от дигиталното отдаване под наем на заглавия, нарастват до $61,8 млрд. през 2020 г. спрямо $47,2 млрд. през 2019 г.

Конкуренцията междувременно се засилва. Потребителите могат да избират и сред предложенията и на Comcast, ViacomCBS, Amazon, HBO Max, Apple и други.

Споделянето на паролата за Netflix става по-трудно

Междувременно гигантът Netflix, който в продължение на години си затваряше очите за споделянето на един и същи акаунт между много потребители, променя стратегията си. Компанията ще се опита да свие практиката и вече ще изпраща текстови съобщения на потребителите, за да верифицира идентичността им.

Изчислява се, че щатските стрийминг платформи са загубили $2,5 млрд. приходи през 2019 г. заради споделянето на пароли, а сумата може да набъбне до $3,5 млрд. до 2024 г.Данни на Leichtmann сочат, че 30% от абонатите на Netflix споделят акаунта си с други членове на семейството или приятели.