Американски фармацевтични компании водят преговори за възможността да произвеждат руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, предназначена за износ за трети страни. Това каза Алекс Родзянко, ръководител на Американската търговска камара в Русия (AmCham), за РИА Новости.

"Вчера се срещнахме с представител на Руския фонд за преки инвестиции. Големият им проект Sputnik V печели все повече международно признание. Има дори такъв момент, че те се надяват да започнат да произвеждат в страна, която не признава Sputnik V, но за износ за трети държави ", - каза събеседникът на агенцията в кулоарите на Източния икономически форум.

"Включително и американски", отлеляза Родзянко, отговаряйки на въпрос, дали се водят преговори с американски компании за производството на ваксината Sputnik V.

Руската ваксина Sputnik V ще се произвежда и в Италия

Руската ваксина Sputnik V ще се произвежда и в Италия

Според изследване тя има 91,6% ефективност

Sputnik V е ваксина, базирана на добре проучената векторна платформа за човешки аденовирус, разработена в Националния изследователски център " Гамалей". Методът на ваксинацията включва поставянето на два компонента на лекарството с интервал от три седмици. Лице се счита защитено 21 дни след въвеждането на втория компонент.

Към този момент Sputnik V е регистриран в 70 държави, общото население на всички страни, одобрили Sputnik V, е 4 милиарда души, което е повече от 50% от населението на света, припомня1prime.ru.

Недостиг спъва руската Спутник V

Недостиг спъва руската Спутник V

Русия се надяваше на политически дивиденти от ваксината, но сега е изправена пред критики от страните, които ѝ се довериха

Източният икономически форум се провежда от 2 до 4 септември в кампуса на Далекоизточния федерален университет във Владивосток.