Раздялата на Apple Inc. и Intel Corp. продължава с пълна сила. В понеделник производителят от Купертино предприе най-агресивния ход досега, представяйки още по-мощни собствени процесори за линията лаптопи MacBook Pro, пише Bloomberg.

Новите M1 Pro и M1 Max, които ще заменят компонентите на Intel във високия клас лаптопи, са със 70 процента по-бързи от представения по-рано M1. Представените снощи модели включват и променен дизайн, по-големи екрани с по-добра резолюция и завръщането на MagSafe технологията.

С новите процесори и устройства Apple се насочва към високия клас чипове, които Intel доставяше за MacBook Pro и други Mac през последните 15 години. Миналата година Apple започна прехода от по-достъпните модели с първия си собствен чипсет за лаптопи - M1. И макар че той изненада със своята висока производителност, по-новите процесори целят да изпреварят моделите на Intel с обиколки.

Акциите на Apple се покачиха с до 1,4 процента след събитието.

Новите чипове имат общо десет ядра, при осем в M1. Осем от тях са с изключително висока производителност, а останалите две ще се използват за задачи, които не изискват много енергия.

M1 Max

Източник: Apple

M1 Max

Графичното им представяне също преминава на ново ниво с 16 или 32 ядра, съответно, което трябва да осигури до четири пъти по-добра производителност на М1 Max спрямо M1. M1 Pro е два пъти по-бърз от първото поколение. И 13 пъти по-бърз от по-ранните модели, които използваха компонентите на Intel.

M1 Pro ще поддържа 32 GB RAM памет, а M1 Max - 64 GB.

Новите процесори са в центъра на най-значителното обновление на MacBook Pro от 2016 г. насам. Новият модел идва с 14,2" и 16,2" екрани и - както с последния iPad Pro - с диспели, които използват новата miniLED технология, която позволява по-точно предаване на цветовете. Екраните са с 24 процента по-тънки рамки в двете страни и с 60 процента по-тънки в горната и долна част.

MacBook Pro е с по-тънки рамки, а сензорите са поместени в т. нар. ноч

Източник: Apple

MacBook Pro е с по-тънки рамки, а сензорите са поместени в т. нар. ноч

От новите модели липсва Touch Bar, който не бе приет едностранно от потребителите. Apple връща и три порта: HDMI, SD card и зареждането с MagSafe.

Дисплеите включват и ProMotion - възможността за динамично и по-високо опресняване на картината.

Предната камера също е обновена и е с резолюция 1080p.

Новият 16,2" модел ще може да издържа до 21 часа гледане на видео на батерия, а по-малкият - 17 часа. Лаптопите ще включват и бързо зареждане.

Въпреки растежа на носимите продукти и мобилните услуги през последните години, Mac остава стабилен източник на приходи за компанията. През последната фискална година лаптопите отговарят за $30 млрд. приходи, или около 10 процента от общите.  

Новите модели с M1, които превъзхождат конкуренцията с далеч по-висока производителност и по-дълъг живот на батерията, успяха да увеличат пазарния дял на компанията и тя вече държави около 9 процента от продажбите, бележейки 10 процента ръст.

MacBook Pro 14" ще струва $1 999, a 16-инчовият модел ще се предлага срещу $2 499.

На събитието Apple представи и нови безжични слушалки AirPods нов дизайн и по-мощен бас, както и новите цветове за домашния асистент HomePod mini.

AirPods

Източник: Apple

AirPods