Apple планира да използва свои чипове в компютрите от серията Mac от 2020 година вместо процесори от Intel Corp., пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Новината прати акциите на Intel надолу, като в един момент поевтиняването достигна около девет процента.

Ходът на компанията от Купертино е част от по-голяма стратегия, която цели да направи възможно всички устройства на компанията - включително Mac, iPhone и iPad - да работят подобно и безпроблемно заедно.

Промяната е тежък удар по Intel, тъй като компанията получава около пет процента от годишните си приходи от Apple. Двете дружества отказаха коментар.

За Apple промяната също е важна. Чиповете на Intel остават сред малко основни процесорни компоненти по дизайн от външна компания. В момента всички iPhone, iPad, Apple Watch и Apple TV използват основни процесори, създадени от Apple и базирани на технология от Arm Holdings Plc.

Ако компанията от Купертино започне да използва собствени чипове и в Mac, това ще ѝ позволи да пуска нови модели по собствен график, вместо да чака Intel.

Промяната ще позволи на Apple да въвежда по-бързо и нови функции във всичките си продукти, както и да интегрира по-добре хардуера и софтуера, което в крайна сметка ще доведе до по-висока производителност и по-дълъг живот на батерията.

Планира се тя да стане факт още през 2020 година, но промените в софтуера ще дойдат още през тази година. Apple разработва нов платформа под кодовото наименование Marzipan. Тя ще позволи на потребителите да ползват приложения от iPhone и iPad на Mac.