Австрийските компании, работещи в България навлизат в 2024 г. с умерен оптимизъм. Това сочат резултатите от традиционната годишна анкета, която оценява бизнес климата в страната сред австрийските инвеститори в България на Австрийското търговско представителство (ADVANTAGE AUSTRIA). Проучването е проведено в края на 2023 г. с участието на 96 ръководители на австрийски компании.

При общата оценка на бизнес климата у нас през 2023 г. 23% от анкетираните мениджъри (спрямо 19% за 2022 г.) отчитат подобрение, а 46% не виждат промяна. Значително по-нисък процент от тях докладват влошаване - 31% спрямо 45% при анкетата за 2022 г.

По отношение на очакванията за бизнес средата през 2024 г. се наблюдава по-изразен оптимизъм, като 19% предвиждат подобрение (при 12% миналата година), а 37% - влошаване (с 10 процентни пункта по-малко от предишното проучване). В същото време 43% не очакват съществени промени през годината.

При оценката на обществено-политическата рамка и институционална среда в България представителите на австрийските компании оценяват положително системата за мита и данъци у нас (81%), качеството на местните доставчици (66%), навременното плащане (62%) и разходите за труд (58%).

Бойкот на австрийския бизнес заради "Шенген", има ли смисъл и до какво ще доведе

Бойкот на австрийския бизнес заради "Шенген", има ли смисъл и до какво ще доведе

Бизнесът у нас влезе в задочен спор

В същото време съществено неодобрение събират бюрократичните пречки (80%), борбата с корупцията и престъпността (79%), липсата на работна ръка (73%), политическата нестабилност (72%) и липсата на предвидима икономическа политика (71%).

Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите. В оценката за развитието на продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, преобладават очаквания за нарастването на ролята на тази възлова иновация (40%).

С ниво на инвестициите от над 4,6 млрд. евро (според Българската народна банка) Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group - Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните и надеждни работодатели и данъкоплатци в страната. България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-о място при вноса.

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Пред Money.bg говори писателят и преподавател във Виенския икономически университет - Мартин Гисвайн

"Резултатите от анкетата отчитат по-голям оптимизъм за развитието на бизнес климата в България, като при 12% за миналата година сега делът на оптимистите достига 19%. Австрийските компании в България гледат уверено напред и са готови за внедряването на изкуствения интелект и приемането на еврото в страната. В същото време много от тях изразяват опасения от неблагоприятната геополитическа обстановка на военни конфликти и санкции и виждат в този фактор най-голям повод за тревоги за своя бизнес", обобщи Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия и ръководител на ADVANTAGE AUSTRIA.