Бизнесът влезе в задочен спор по повод частичното включване на България в Шенген и позицията на Австрия по този въпрос. Припомняме, че от 31 март при пътуване по въздух и вода към и от друга страна членка на Шенген вече няма да проверят личните ни карти и паспортите. Това обаче няма да важи за преминаването на сухопътните граници, които са големият проблем на бизнеса у нас, заради големите забавяния на доставките. 

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че би подкрепил по-твърда реакция на българското правителството относно Шенген.

"Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция", каза Велев. Той уточни, че трябва да се търсят такива средства за въздействие, които да дадат мотив на политически фактори в Австрия да променят позицията си.

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

Австрия твърди, че проблемът не е в България, а в Шенгенското пространство

Не на същото мнение се оказа председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов

"Ние сме организация с 55 000 членове, която счита, че такъв подход би бил изключително неефективен. Ако погледнем от гледна точка на веригите магазини няма по-голям съюзник на потребителите", каза Симеонов. Той подчерта ползите от чуждестранните търговски вериги за българската икономика, заради обемите, с които работят, високите стандарти, които поставят и заради иновациите, които имат в дейността си.

"Ние разглеждаме всички инвеститори като съюзници. Болшинството от тях са носители на високи стандарти, не само като техника, а и в социалната сфера", каза Симеонов като посочи, че мнението, изказано от Васил Велев не е разбирането на болшиствто от български фирми. Той припомни, че Австрийската стопанска камара официално е подкрепила цялостното включване на България в Шенген.

Гласът на бизнеса обикновено в някои отношения звучи по-верен тон от политическия глас, коментира темата Светла Несторова, главният изпълнителен директор на "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп".

Мини Шенген: Предлагат да паднат границите между България, Румъния и Гърция

Мини Шенген: Предлагат да паднат границите между България, Румъния и Гърция

Никой не може да ограничи това право

"Това е особено видимо, когато говорим с австрийските си колеги - техният тон звучи много по-вярно, защото е глас на здравия разум и на рационалните критерии, а не толкова глас на политическата енергия", подчерта Светла Несторова.

"Феноменът на Австрия според мен е политически, а не икономически", добави още тя.

Търговският съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria в България Филип Купфер, коментира, че темата за Шенген е политически въпрос, който трябва да се реши на политическо ниво.

"Това е изолирана перспектива, аз напълно осъждам бойкотите, защото те не водят до решения. Те могат да нанесат значителни щети на местната икономика, защото икономиките на Австрия и България са много свързани. Никой няма да спечели от такова решение", каза Филип Купфер. 

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Едновременното приемане на еврото и премахването на границите се случва за първи път