Румънският евродепутат Еуген Томак, председател на партия "Народно движение" предлага премахване на границите между Румъния, България и Гърция и създаване на пространство за свободно движение от Шенгенски тип между тези страни. Припомняме, че преди ден  австрийските власти обявиха, че остават твърдо на позицията си срещу включването на Румъния и България в Шенгенското пространство. Това беше потвърдено от Министерството на вътрешните работи на Австрия за SchengenVisaInfo.

След тази новина Томак обвини Австрия в злоупотреба с власт, защото се противопоставя на влизането на България и Румъния в Шенген, въпреки че отговарят на всички критерии и са подкрепени от останалите държави и Европейската комисия.

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Едновременното приемане на еврото и премахването на границите се случва за първи път

"Мисля, че веднага след решението на Съвета на JAI миналата година, несправедливото решение, с което ни беше отказано влизане заради Австрия и Холандия, първият човек, който излезе с този сценарий, беше моят колега евродепутат Мариан-Джеа Маринеску, който заяви, че двете правителства могат много лесно да уведомят Европейската комисия и да премахнат границите между нашите държави. Мисля, че е справедлива мярка, която трябва да приложим незабавно. Бих отишъл много по-далеч, бих предложил Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си, защото никой не може да ограничи това право, трябва само да се уведоми Комисията. Смятам, че този подход, който подкрепят и моите колеги от България, трябва да бъде приложен незабавно", каза Томац пред B1TV.

Контекст

Еуген Томак не е единственият, който подкрепя идеята за мини-Шенген. Българският евродепутат Андрей Новаков заяви, че "ако не ни приемат до Коледа, трябва да се вдигнат границите между България и Румъния", пише g4media.

Според него съвместните действия на България с Румъния биха улеснили изграждането на нов мост и пускането в експлоатация на ферибот по река Дунав. "За всеки ден, загубен на границата, един камион губи 200 евро от парите на собственика. Много от шофьорите напускат работа, защото не искат да стоят на границата. На ден има хиляди опити за преминаване на границата, нормално е да има акции".

Министърът на вътрешните работи Каталин Предою каза в четвъртък вечерта пред Digi 24, попитан дали Румъния има шанс да влезе в Шенген до края на годината, че "играта се играе" и че "бизнес средата с австрийски капитал действа в правилната посока". Той каза още, че Шенгенското досие не е обикновен диалог между Австрия и Румъния, а е "многопластов" файл, който има "регионален геополитически компонент и може би не само".

Турция модернизира граничните си пунктове: До една година завършва работата по ГКПП Дерекьой

Турция инвестира в ключов граничен пункт към България

Очаква се тя да бъде завършена в рамките на една година