Българската компания "Алтерко" ще учреди свое дъщерно дружество в Китай. То ще бъде със седалище в град Шънджън — често наричан китайската Силициева долина заради огромния брой технологични компании там. Именно там в момент е концентрирана и голяма част от производствения капацитет на продуктите на "Алтерко Роботикс", посочва от компанията в съобщение до инвеститорите. Решението е взето във връзка с обявените планове за навлизане на азиатските пазари и оптимизиране на логистиката за региона, разясняват от компанията.

Участието на "Алтерко" в капитала на новоучреденото дружеств ще бъде 30% с възможност за придобиване на допълнителни до 50% и достигане на контролен пакет в размер на 80%. Останалата част от капитала е собственост на дългогодишен партньор на "Алтерко Роботикс" в Китай, посочват от компанията.

Българската "Алтерко", която стои зад популярните IoT продукти от сериите Shelly и MyKi, отчита ръст на печалбата през кризисната 2020 г. с почти 100% до 13,94 млн. лв. Приходите от продажби растат с 40% до 46,8 млн. лв.

От началото на годината акциите на компанията, търгувани на Българската фондова борса, се покачват с приблизително 35%. От най-ниската точка от март 2020 г. те носят на инвеститорите над 220%.

Технологичният производител има десетилетия опит на телекомуникационния пазар с услуги и продукти, които предоставят възможности на бизнеса да се възползва от предимствата на мобилните разплащания, мобилните портали и мобилния маркетинг. Групата има директни отношения с над 20 мобилни оператора, които осигуряват достъп до над 1 млрд. крайни потребители. Тя разполага с офиси в 7 държави на 3 континента, включително в градове като Сингапур, Куала Лумпур, Лас Вегас, и има над 100 служители.

Последният продукт, който "Алтерко" представи, бе умният детектор за движение Shelly Motion, който е разработен с технологии на американската Silicon Laboratories. Сензорът бе посрещнат с интерес и само за 20 часа бяха поръчани всички произведени 10 хил. бройки, съобщиха от компанията.

Българската "Алтерко" планира дебют на германската борса

Българската "Алтерко" планира дебют на германската борса

Компанията ще увеличи капитала си на БФБ и иска да стъпи в Азия