Българската компания EvaGene си поставя задачата да подобри здравето и начина на живот на хората с помощта на изкуствения интелект (AI). Фирмата предоставя възможност на хората да вникнат в тяхното ДНК, да открият потенциални предразположености към заболявания и да вземат мерки, още преди те да са се проявили. От EvaGene твърдят, че постигат това чрез ключово партньорство с водещата в индустрията компания за генетични анализи SelfDecode.

Това е единствената компания в света, която директно предоставя холистичен набор от точни здравни препоръки, базирани на вашите гени, така че да можете да поемете в ръце собственото си здраве с прецизни здравни решения, базирани на данни. От SelfDecode разчитат на най-новата технология за изкуствен интелект и машинно обучение, така че да се получат резултати, които наистина са значими.

Използваните техники в AI включват Deep Learning, Bayesian Machine learning и Hyperdimensional Computing за импутация на генетични модели. Това е част от същата технология, която компаниите използват, за да проектират автомобили без водачи.

ДНК тестовете, които вече са достъпни на българския пазар се извършват с помощта на изкуствен интелект и са в състояние да предоставят много отговори за живота и здравето на хората - от предразположеност към болести, през съвети за ежедневието като диети, до спортни режими и съвети за пълноценен сън. 

"Нашата компания е пионер в предоставянето на персонализирани данни за здравето и начина на живот, съобразени с уникалния генетичен състав на всеки човек. Желанието на нашия екип е да направи иновативната технология за ДНК анализ достъпна за всеки българин, подобрявайки по този начин здравето и благосъстоянието на обществото като цяло", коментира Галя Георгиева, която е основател на EvaGene. 

Учени предлагат съхранение на ДНК от 6,7 милиона вида от Земята на Луната “за всеки случай”

Учени предлагат съхранение на ДНК от 6,7 милиона вида от Земята на Луната “за всеки случай”

Амбициозният план може да се превърне в реалност в следващите 30 години

От компанията поясняват, че разчитат много на докладите, предоставени от техния партньор OmnicsEdge.

"Те са изградени в базата на най-новата технология за изкуствен интелект и машинно обучение, за да се получат резултати, които наистина са значими. Използваме техники в AI, включително Deep Learning, Bayesian Machine learning и Hyperdimensional Computing."

Снимка 600510

Източник: iStock

Формулата

Най-добрите мерки, които могат да се вземат срещу болестите на старостта се крият в изследванията на генетиката. Най-правилното решение е да се направи генетичен тест, с който да се определи към какво конкретно е предразположен даден човек, както и да получи препоръки как да живеете, за да намали възможностите за заболяване.

Именно тук се намесват ДНК анализите, базирани на изкуствен интелект, които се фокусират върху индивидуалните генетични предразположения. След това от EvaGene да формулират персонализирани препоръки за хранене и начин на живот. Чрез ДНК анализите любителите на спорта могат да открият упражнения, съобразени с техния генетичен състав и да увеличат максимално ефективността на тренировките си.

Решения за по-добра мозъчна функция

ДНК анализите на българската компания предоставят поглед върху функционирането на мозъка, предразположението на човек към пристрастявания, лошо настроение, депресия и още редица заболявания.

"Разбирайки себе си, хората, които работят професии, изискващи концентрация или креативност, могат да следват персонализираните препоръки в ДНК анализа и да подобрят своето професионално представяне", подчертава Галя Георгиева.

Само с един ДНК тест и с благодарение на новата технология, която използват, от EvaGene могат да анализират до 83 милиона генетични варианти. Казват, че именно това ги прави различни.

Google и Amazon влизат в тежка битка за човешкото ДНК

Google и Amazon влизат в тежка битка за човешкото ДНК

Твоят геном струва между 3 и 5 долара на месец