Amazon и Google се състезават за съхраняване на данни от човешко ДНК, като и двете компании търсят права за подпомагане на учените в направата на нови медицински открития и пазарен дял в бизнес, който може да достигне 1 милиард долара до 2018 г., предава агенция „Ройтерс".

Академичните институции и компаниите за здравеопазване избират между предложенията за cloud computing (изчисления в облака) - Google Genomics или Amazon Web Services , подтиквайки двете да се конкурират още по-силно помежду си.

Това разрастване е задвижено от все по-силно изразената тенденция към персонализирана медицина, която цели да базира лечението върху ДНК профила на пациента. Превръщането на това в реалност ще изисква огромно количество данни, за да се разкрие как определени генетични профили откликват на различни лечения.

Университети и производителите на лекарства вече разработват проекти, с които да проследят геномите на стотици хиляди души. Човешкият геном е пълното допълнение на ДНК, или генетичен материал, чието копие се открива в почти във всяка клетка на тялото.

Клиенти смятат, че Google и Amazon извършват по-добра работа със съхраняването на данни, отколкото могат да го направят самите те, използвайки своите компютри, запазвайки ги сигурни, контролирайки цените и позволявайки да бъдат лесно споделяни.

Cloud компаниите минават отвъд съхранението, за да предложат аналитични функции, които позволяват на учените да имат информация от ДНК данните. Microsoft Corp. и International Business Machines също се надпреварват за парче от пазара.

И малко пояснение - „Облакът" се отнася до данни или софтуер, който физически пребивава в сървър и е достъпен чрез интернет, което позволява на потребителите да го използват, без да го свалят на собствения си компютър.

Като бизнес, оценяван между 100 и 300 милиона долара глобално, пазарът за съхранение на ДНК данни се очаква да достигне до 1 милиард долара до 2018 г., посочва анализаторът от FBR Capital Даниел Ийвс.

За това време целият cloud пазар би трябвало да получава 50-77 милиарда долара годишен приход, което е увеличение с около 30 милиарда долара спрямо сега.

Безплатен хостинг

За да покажат колко много държат на този бизнес и как се надяват да използват съществуващите потребители, за да примамят нови, Google и Amazon хостват набора от данни безплатно.

Нито една от компаниите не разкрива големината на геномните бази данни, които държи. Според собствените изявления на компаниите за това колко потребители са спечелили, може би Amazon Web Services е по-голяма.

Цената за съхранение на един цял човешки геном на месец при Amazon е около 4-5 долара, а при Google - около 3-5 долара месечно. Компаниите таксуват и за трансфер на данни или за време за изчисления, когато учените управляват аналитичен софтуер на съхраняваните бази данни.

Генетично злато

Друга част от стъпките на cloud услугите към възможни потребители е, че техните аналитични инструменти могат да измъкнат генетично злато - за лекарствени цели например или ДНК вариант, който много добре предвижда риска от заболяване - от море от данни. Всяко откритие, направено чрез подобни търсения, принадлежи на собствениците на данните.

Докато академичните и фармацевтичните изследователски проекти са най-големите клиенти на услугите за геномни бази данни, те ще бъдат застигнати от клинични приложения в следващите 10 години, заяви Дейвид Глейзър, инженерен директор на Google Genomics.

Отделните доктори редовно ще имат достъп до cloud услугите, за да разберат как генетичният профил на пациента влияе върху риска му от различни болести или вероятната му реакция към лечението.

ДНК-експерти и специалисти по бази данни твърдят, че без достъп до клауда модерната геномика би стигнала до застой.