Американските технологични гиганти трябва да понесат част от разходите за изграждане на европейските телекомуникационни мрежи, тъй като голяма част от трафика се дължи именно на тях, заявиха в понеделник главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, Vodafone и 11 други големи европейски телекома, цитирани от Reuters. Сред тях са и родната Vivacom, австрийската А1 и норвежката Telenor.

Призивът идва в момент, в който телеком индустрията на Стария континент се подготвя да вложи огромни средства в 5G, оптични и кабелни мрежи, за да се справи с увеличения трафик. През миналата година инвестициите достигнаха €52,5 млрд., шестгодишен рекорд.

"Голяма и увеличаваща се част от трафика се генерира от големите технологични платформи, които и печелят от него. Но това изисква продължаващи и значителни инвестиции в мрежите", казват директорите. "Този модел — който позволява на европейските граждани да се радват на плодовете на дигиталната трансформация — може да е устойчив, само ако и големите технологични платформи допринасят справедливо за мрежовите разходи".

Директорите на споменават поименно компании, но източници на агенцията подчертават, че става въпрос най-вече за Netflix, YouTube (Google - Alphabet) и Facebook.

Под писмото подписи са положили главните изпълнителни директори на Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria (A1), Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company и Swisscom.

Мениджърите критикуват остро и високите цени за разпределяне на честоти в Европа, "използвани от правителствата като дойна крава".

Опитите на европейските депутати да премахнат по-високите такси върху разговорите в Европейския съюз също не се харесва от директорите, които виждат този сектор като източник на приходи от бизнес потребителите. "Изчисляваме, че те ще премахнат над €2 млрд. приходи от сектора за период от 4 години, което е еквивалент на 2,5 процента от годишният инвестиционен капацитет на сектора за мобилна инфраструктура", казват компаниите.