Производителят на спортни състезателни автомобили и електромобили "Син Карс Индъстри" подаде заявка за регистрация на Българската фондова борса (БФБ) от 1 юни тази година. Иновативната компания ще предложи 2 милиона акции с номинал от 1 лев всяка. Минимумът за успешно предлагане ще бъде 250 000 записани нови акции.

Sin Cars планира да направи завод за електрически коли за 10 милиона лева в Русе

Българска компания планира завод за електрически коли за 10 милиона лева в Русе

Серийното производство там може да започне през 2020-а година

Фимата е създадена през 2018 г. като продърлжение на част от дейността на Sin Cars - бизнес с 10-годишен опит в разработването и производството на спортни състезателни автомобили, които участват в световния шампионат GT4. Първият български спортен и състезателен автомобил SIN R1 е печелил над 30 първи места на 3 континента.

Компанията има европейско одобрение за автомобилно производство и разполага с база от 6 000 кв. м. в Русе. Там се произвеждат шасита, части за купе и други компоненти за електрически автомобили. Самото сглобяване на колите се извършва в базата в Германия.

Производителят Sin Cars иска да набере 20 милиона лева от фондовия пазар

Производителят на първата българска суперкола иска да набере 20 милиона лева от фондовия пазар

Капиталът ще бъде насочен в нова линия за малки напълно електрически коли

Създател на "Син Карс Индъстри" е бившият автомобилен състезател Росен Даскалов. Неговата компания разполага с капитал от 18, 5 милиона лева като вече е привлякла извънборсово и първия си нов акционер - софтуерната компания "Ви-Ки-Ей-Солюшънс", която придоби 500 000 акции от автомобилния производител.

Към днешна дата се водят преговори и с чуждестранни инвеститори, а плановете на компанията за следващите 5 години изглеждат обещаващо. Тя си е поставила за цел да развие капацитет за производство на големи серии - до 20 000 електромобили на година. Идеята е първоначално те да се продават основно в Германия, а впоследствие и в цяла Европа. Междувременно компанията продължава производството и на състезателни автомобили.

Какво да очакваме от БФБ през 2021 година?

Какво да очакваме от БФБ през 2021 година?

Според прогнозите на експертите