Родният капиталов пазар не е особено ефективен. И все пак, ако се опитвате да отгатнете неговото бъдеще през тази година, може да "хвърлите едно око" към прогнозите на водещи световни финансови експерти за световните капиталовите пазари през тази година. И макар тези прогнози да не се отнасят конкретно за фондовата борса в страната ни, те могат да са един не лош ориентир за това, което може да случва и на БФБ, като отражение на случващото се в световен план.

Какви са очакванията на водещите експерти?

Най-общо казано препоръките на експертите на международните пазари гравитират в следните направления: подценени стойностни и циклични акции и развиващи се пазари. И двете вещаят добро за БФБ, тъй като фондовият ни пазар влиза в категорията развиващ се (макар и по-скоро граничен), а структурата на търгуваните на борсата ни дружества може да се определи основно като циклични и стойностни компании (плащащи дивиденти и зависещи от състоянието на икономиката).

"Харесваме банките, енергетиката и развиващите се пазари", казва Нийл Дута от Renaissance Macro Research.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG дават положителни перспективи за развиващите се пазари през последните седмици. Индексът на развиващите се пазари на MSCI е готов за двуцифрена годишна печалба за втора поредна година, както отбеляза Benzinga.

Развиващите се пазари ще превъзхождат останалия свят, тъй като глобалното икономическо възстановяване ще започне през второто тримесечие на 2021 година, според анализатори на Goldman Sachs Group Inc., цитирани от "Блумбърг".

Друга ясно изразена тема сред експертите за тази година е тежест на инфлационните активи, пред дефлационните, в среда на очаквана инфлация, породена от безпрецедентните стимули от централните банки и правителствата по света. Според Bank of America инфлационните активи превъзхождат дефлационните активи с най-много от 2006 г. насам, в началото на новата година. И това се очаква да се задържи през цялата година.

От финансовата институция заявиха, че инфлационните активи включват суровини, недвижими имоти, държавни ценни книжа, защитени от инфлацията, банкови и стойностни акции. Дефлационните активи включват държавни облигации, корпоративни облигации и акциите ориентирани към растеж.

Инвеститорите наливат парите си в инфлационната тема. Наскоро видяхме втория по големина приток към енергийни акции, третия по големина приток на капитал към ценни книжа, защитени от инфлацията, шести по големина приток към развиващите се пазари и най-големия приток към банките от близо четири години, според Bank of America.

Как да имплиментирате тези очаквания през призмата на БФБ?

След като сме запознати с очакванията на водещите експерти за капиталовите пазари, ще погледнем как можем да пречупим тези прогнози през призмата на родния капиталов пазар.

Инфлационни залози

Тези, които искат да заложат на ускоряване на инфлацията, или по-скоро да се защитят от нея, могат да погледнат към една част, спомената по-горе и свързана с недвижимите имоти. Става въпрос за земеделска земя. Както е казал Марк Твен - "купувайте земя, не я произвеждат вече".

Определено земеделската земя, част от състава на недвижимите имоти, е актив, който може да се разглежда, като антиинфлационен. И за щастие на инвеститорите те могат да направят експозиция към сектора без да им се налага да купуват физически актива, а чрез фонд. инвестиращ в земеделска земя. В случая посредством Адванс Терафонд АДСИЦ, компонент на индекса на сините чипове SOFIX. Освен, че е един от най-големите компоненти на SOFIX, книжата на АДСИЦ-а са и сред най-стабилните. Те са поевтинели едва с 1% през последната година, спрямо понижение за индекса от над 18%. На база на последно платения дивидент, доходността е в размер на значителните 7%.

Друг АДСИЦ инвестиращ в недвижими имоти е Фонд за недвижими имоти България. Акциите на фонда са поевтинели с 19.3%, или малко над понижението на индекса SOFIX.

Друга посочена инфлационна тема са банковите и стойностните акции

По отношение на банките логиката е следната - инфлацията ще накара централните банки по света да започнат да нормализират лихвената си политика (от рекордно ниските си нива) с времето, което ще доведе до повишение на лихвените проценти, а това от своя страна е много добре за банките и лихвения им спред.

Инвеститорите на БФБ, които искат да заложат на SOFIX, също имат избор. В състава на индекса има две банкови имена - Първа Инвестиционна Банка и Централна Кооперативна Банка. И двете акции са силно губещи през последната една година, съответно с 41.7% и 40%. Те попълват списъка на най-губещите компоненти на индекса на "сините чипове" и определено отговарят на споменатите критерии за депресирани активи.

По отношение на стойностните акции ще потърсим предложения за циклични компании, които подсигуряват добра дивидентна доходност и в същото време предоставят стойност за инвеститорите.

И какво по-добро име от един от най-големите и тежки компоненти на индекса - Софарма. Дружеството изплаща регулярен дивидент през последните 17 години, като дивидентната доходност е около 2.5%, което е в пъти по-високо от лихвите по депозитите. Трябва да се добави, че това е един от най-големите и стабилни компоненти на SOFIX с тегло от близо 15%. За последната една година акциите на холдинга са поевтинели едва с 6%, на фона на спада на индекса от 18.7%.

Ако прогнозите на анализаторите се окажат правилни и световната икономика започне да се възстановява стабилно след второто тримесечие на тази година, то индустриалните циклични акции би следвало да се облагодетелстват от това. Тук инвеститорите имат също избор сред имена на компоненти на SOFIX като Химимпорт, Доверие Обединен Холдинг и Монбат.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.