Българската банка за развитие (ББР) представи нов продукт за подпомагане на бизнеса, в отговор на неочакваното повишаване на цените на електроенергията, каза днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Банката дава възможност на фирмите, включени в съответната програма, да разсрочат плащанията си за четири последователни месеца по избор, в рамките на тази година.

Размерът на финансирането ще се определя на база на нетната стойност на фактурите за ток на фирмите за 2022 г., като банката ще може да покрие до 75% от стойността на съответната фактура, уточни изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Държавната банка ще предоставя целево финансиране на микро, малки и средни фирми от всички сектори на икономиката, които имат реална дейност и капиталът им не трябва да е с "отрицателна стойност". Критерий за оборот на фирмата няма. Общият финансов ресурс на програмата е 20 милиона лева.

Минималният размер на целевия кредит е 20 000 лева, а максималният - 200 000 лева, каза министър Лорер. Кредитите по програмата са необезпечени, подчерта той.

Това не е единствената програма на ББР в подкрепа на малкия и средния бизнес. Подготвя се грантова програма за енергийна ефективност на обща стойност 140 милиона лева, каза още министър Лорер.

Енергийният министър: Ако спрем износа на ток цената му ще падне, но това би имало негативни последствия

Енергийният министър: Ако спрем износа на ток цената му ще падне, но това би имало негативни последствия

Вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес, е защитен търговски, каза Николов