Цените на електроенергията у нас сега са високи, но "за спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност". Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Николов добави, че ако спрем износа, цената на тока ще падне, но предупреди, че "това би довело до сериозни последствия за България". По думите на министъра, "глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри търговски отношения с тях. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме същата реакция от тях, когато ние се нуждаем от внос на електроенергия", уточни той.

Николов отчете, че цените на тока в Европа на пазара за битови потребители са много по-високи от тези в България. "Факт е, че енергийната криза е за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.

На въпрос възможно ли е общините, които изключват уличното осветление, и някои училища, болници и манастири, които се сблъскват с проблеми заради високите цени на тока, да преминат на регулирания пазар на електроенергия, Николов каза, че това "не може да стане". Енергийният министър обясни, че има краткосрочни и дългосрочни мерки в тази посока. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. "Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е, всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации, да преминат в общ пул, за да имат предвидима цена на тока".

Прекъсване на доставките на руски газ ще има "дълбоки икономически последици" за ЕС

Прекъсване на доставките на руски газ ще има "дълбоки икономически последици" за ЕС

При такава ситуация наличните газови запаси в ЕС могат да бъдат изчерпани до края на март, се казва в доклад на мозъчния тръст "Брьогел"

Ръководството на "Булгаргаз" не е работило за запазване на интересите на "Булгаргаз", заяви министърът на енергетиката. Той посочи, че в страната има две борси за търговия на синьо гориво. Николов обясни, че когато цените на газа се "миксират", цената му става "изкуствено по-ниска и на свободния пазар. Появява се определено юридическо лице и закупува на по-ниската цена. Така "Булгаргаз" реализира малка печалба, но огромната част остава в съответните юридически лица".

Николов посочи, че ръководството на "Булгаргаз" е сменено след поредица от получени данни и проверки от страна на Български енергиен холдинг. "Относно това дали някой се опитва да овладее енергетиката - за последните шест седмици няма сменен нито един изпълнителен директор на системните дружества", подчерта министърът.

Според него, цената на газа за януари е функция от поведението на ръководството на "Булгаргаз" и това, че предложените решения от тяхна страна са приети директно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По думите му, повишението е могло да бъде с 5%, вместо 30%.

"Естествено, че с поведението си ръководството на "Булгаргаз" са вдигнали цените на газа. България разполага с два дългосрочни договора и с газохранилището в Чирен. Управлението на тези договори и хранилището и възможните действия, които можеха да бъдат предприети, водеха до сценарий, в който повишението можеше да е 5%", категоричен е Николов.

Според министъра, вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес, е защитен търговски. Чий - предстои да бъде изяснено, допълни Николов.