Белград направи стъпка към по-екологично бъдеще, след като реши да забрани окончателно найлоновите торбички за пазаруване. Търговците в сръбската столица вече ще могат да предлагат на клиентите си само платнени или хартиени пликове.

Забраната за найлоновите торбички влиза в сила от началото на 2020 г., а нарушителите са заплашени от глоба от 150 000 динара (около 1500 долара), реши общинският съвет на града.

"Решението ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., което означава, че даваме повече от 15 месеца на веригите за търговия на дребно, за да разрешат този проблем", каза заместник-кметът Горан Вешич, цитиран от SeeNews.

В Гърция вече се плаща по 4 евроцента за найлонова торбичка

В Гърция вече се плаща по 4 евроцента за найлонова торбичка

От 1 януари 2019 г. данъкът скача до 9 евроцента

Градските власти твърдо подкрепят забраната, защото са загрижени за опазването на околната среда в града и смятат да приемат допълнителни решения, за да я подобрят в бъдеще.

"Време е Сърбия да се справи с този въпрос по начина, по който се прави в по-развитите страни. Решението да се плаща за найлоновите торбички в търговски обекти намали използването им с около 60%", заяви Вешич.

Миналата година сръбското правителство подписа споразумение с две търговски вериги, които се ангажираха да спрат да раздават безплатни найлонови торбички на клиентите в магазините си.

През 2018 г. още две вериги за търговия на дребно се присъединиха към проекта.