Брюксел срещу McDonald's. Такива са част от заглавията в европейските медии тази сутрин. Американската компания, която стои зад емблематичниата марка бургери Big Mac загуби съдебна битка с ЕС именно за запазването на търговската си марка "Big Mac", съобщава Politico. До развръзката се стигна, след акто Общият съд на ЕС взе решение в полза на малката ирландска верига Supermac's, известна със своите...риба и картофки.

Съдът заяви в решението си, че %американският гигант за бързо хранене не е успял да докаже, че наистина е използвал името Big Mac в продължение на пет години за своите пилешки сандвичи, продукти от птиче месо и ресторанти."

Садебна сага

Съдебната битка на ирландската Supermac's датира от десетилетие. Тогава от компанията за първи път се оплакват, че McDonald's, налагайки фразата "Big Mac" върху редица свои продукти и услуги, е попречила на разширяването на ибизнеса на по-малката компания от Ирландия в Европа. десет години по-късно съдът се произнесе в подкрепа на Supermac's.

Ирландската верига заведе дело срещу McDonald's и заради своя телешки бургер "Биг Мак" миналата година, за да отмени решение от 2022 г. на Службата за интелектуална собственост на ЕС, която само частично отне правата на американската компания върху фразата.

Към днешна дата, според Евросъюза, McDonald's не може да използва търговската марка за други продукти като пилешки сандвичи или услуги, свързани с управление на ресторанти, както и при доставки на храна за вкъщи.