BlackBerry се завръща с рекорден скок в акциите. Ценните книжа на компанията напоследък се радват на добро възстановяване. Активите скочиха с 10% през последната седмица, с което отчитат скок от 50 на сто за тази година.

След като се отказа от производството на мобилни устройства, компанията направи успешен преход към софтуер и свързани устройства, известни като "Интернет на нещата". Софтуерът и услугите вече правят около 60% от общите продажби на BlackBerry. Същевременно компанията работи и върху софтуер за автомобили за клиенти като Ford, Toyota и GM.

Именно този фокус може би е причината за солидния скок в акциите на BlackBerry през тази седмица. Като ценните книжа на компанията достигнаха над 10 долара за първи път от 2 години.

BlackBerry има план как да си върне предишната слава

BlackBerry има план как да си върне предишната слава

И да тръгне към бъдещ растеж

Киберсигурността е ключов бизнес за компанията. Тази репутация е и основна причина, поради която инвеститорите продължават да вярват в BlackBerry дори в момент, когато потребителите се насочват към покупка на смартфони със сензорен екран.

След масовата атака на вируса WannaCry акциите на много компании, занимаващи се с киберсигурност, отчитат печалба, като BlackBerry напомни на своите клиенти, че е способна да помогне за намаляване на щетите.

"Реалността е, че WannaCry е само малка част от цялото. Кибератаките продължават да нарастват, причинявайки щети за милиарди долари на нашите правителства, бизнес и общество", коментират проблема от компанията.

Очаква се BlackBerry да се завърне, като успее да отчете годишна печалба след поредица от загуби.