Американският производител на самолети Boeing е информирал доставчиците си, че планира да възстанови производството на най-добре продавания си модел 737 през февруари 2020 година, произвеждайки по 52 машини на месец. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на три източника.

Компанията е казала на повече от 100 свои доставчика по време на последната си интернет среща с тях на 30 юли, че новият график на производство зависи от това кога регулаторите ще разрешат на 737 MAX отново да лети, което се очаква да се случи пред последното тримесечие на тази година.

Boeing 737 Max вероятно няма да лети поне до началото на 2020 година

Boeing 737 Max вероятно няма да лети поне до началото на 2020 година

Това твърдят от The Wall Street Journal

Тук е мястото да припомним, че компанията преустанови производството на машините от серията 737 след два сериозни инцидента, довели до смъртта на близо 350 човека в Етиопия и Индонеция, причина за който беше заподозряна техническа неизправност в модела. Това донесе един от най-големите удари на компанията - както репутационни, така и финансови.

Някои от партньорите на Boeing обаче са изразили скептицицъм по отношение на очаквания период, в който компанията ще си върне правото да оперира отново със злополучния модел. Няма гаранции, че регулаторите ще разрешат 737 MAX да лети отново, а главният изпълнителен директор Денис Муленбург каза през анализатори миналия месец, че компанията обмисля съкращаване или цялостно спиране на производството, ако ограниченията продължат.