Най-голямата британска оръжейна компания BAE Systems ще съкрати около 2000 работни места във военните, морските и разузнавателните си служби през следващите 3 години.

Компанията, която е един от производителите на популярните изтребители Eurofighter Typhoon и британските ядрени подводници, предприема радикалната мярка именно заради липса на достатъчно поръчки за военните самолети.

1400 от съкратените ще са във въздушния и информационен бизнес на компанията. 750 от тях ще бъдат в заводите в Ланкашър, където се произвеждат части за бойните самолети. 340 души в Портсмут и Саутхамптън, заети с морския бизнес на компанията, също ще останат без работа.

Компанията има повече от 83 000 служители по света, 34 600 от които във Великобритания.

Оръжейната компания предприема реорганизацията, за да "повиши конкурентоспособността, да ускори технологичните иновации и да подобри оперативното съвършенство".

Промените "за съжаление включват предложени съкращения при редица операции", каза изпълнителният директор Чарлс Уудбърн.

"Признавам, че това ще бъде трудна новина за някои от нашите служители и ние сме ангажирани да направим всичко възможно, за да подкрепим потърпевшите", заяви Уудбърн.

През миналия месец Катар изпрати писмо за намерение да закупи 24 "тайфуна" и 6 тренировъчни самолета Hawk. Компанията преговаря и със Саудитска Арабия за друга, по-голяма поръчка.

Британският Eurofighter Typhoon обаче е обект на по-слаб интерес от конкурентния Rafale, произвеждан от френската Dassault Aviation, който е сключил сделки с Египет и Катар.

Причина за съкращенията са и намалените от британското правителство разходи за отбрана.