Фалитите сред представителите на шистовите компании в САЩ и Канада са нараснали с 50% на годишна база през 2019 г., сочат данни на Haynes and Boon, предаде Oilprice. Тенденцията едва ли ще се промени и през тази, а напротив - броят на компаниите в несъстоятелност се увеличава, сочи прогнозата на Again Capital.

"През 2020 г. тези компании ще бъдат просто посечени", каза съдружникът в компанията Джон Килдъф пред CNBC. "Ще се наблюдават фалити и консолидация. Партито приключи."

Бизнесите от сектора не просто са изправени пред проблема с прогресивно нарастващите проблеми при финансирането си. Те вече са притискани и от акционерите, които настояват да получат доходност, а не да гледат просто как компаниите се съсредоточават върху увеличаване на добива. Именно заради тази нетърпеливост техните акции допълнително изгубиха стойността си през миналата година, а това ще продължи да се наблюдава и през тази.

Санкциите срещу Иран и Венецуела увеличиха износа на петрол от Русия за САЩ трикратно

Санкциите срещу Иран и Венецуела увеличиха износа на петрол от Русия за САЩ трикратно

Москва е продала на Вашингтон петрол и петролни продукти за над $5,8 милиарда през 2019 г.

Според някои, шистовите производители в момента сами изкопават гроба си, добивайки все повече и повече петрол. Именно рекордното производство се превърна в основен фактор за задържането на цените на суровината потиснати, което всъщност удря печалбата на компаниите от отрасъла. "Затова можете да бомбардирате значим петролен център в Саудитска Арабия, да убиете ирански генерал или да затворите изцяло добива в Либия, но цените пак не мърдат", пишат от Haynes and Boon.

Ситуацията не е по-добра и в Канада, където се наблюдава спад на доверието на инвеститорите. Отчасти то се дължи на индустрията като цяло, но от друга страна то е породено от новите регулации и дефицита на логистична инфраструктура, който подрива сектора в страната.