След като Вашингтон затегна санкциите срещу редица страни износителки на петрол, търговията на черно злато с Русия е набъбнала през миналата година. По данни на руското Министерство на икономическото развитие, цитирани от Forbes, Русия е изнесла три пъти повече петрол за САЩ през 2019 г., спрямо предходната година.

През първите 11 месеца на 2019 г. общият обем на износа на петрол от Русия расте с 3,9 процента. Министерството посочва, че ръстът се дължи на американските санкции срещу Иран и Венецуела, което е накарало Турция и, изненадващо, САЩ да купуват повече петрол от Русия.

Износът за Турция расте четирикратно през 11-те месеца на 2019 г., след като турските рафинерии са преминали на руски доставки заради санкциите срещу Техеран. Търговията с Анкара расте до 7,55 милиона тона миналата година, при 1,69 милиона през 2018 г., по митнически данни.

След като Вашингтон удари и Венецуела със санкции, включително срещу петролния сектор, Русия е продала три пъти повече петрол на САЩ за същия период. Москва е получила около $2 милиарда от износа на 4,28 милиона тона петрол. Допълнително, Русия е продала и други петролни продукти на стойност $3,8 милиарда на САЩ.

Един от основните купувачи на руски петрол, Китай, също записва ръст на вноса, но далеч по-скромен: 4% ръст до 63,1 милиона тона.

Венецуела внезапно изиска плащания за транспорт на петрол в криптовалута

Венецуела внезапно изиска плащания за транспорт на петрол в криптовалута

И доставките спряха