Някои купувачи на венецуелски петрол са спряли временно поръчките, след като Каракас настоя плащанията на пристанищните такси да се извършва в провалената криптовалута на режима, пише Bloomberg.

Износ на поне 1 милион барела петрол е спрян, след като по-рано тази седмица правителството съобщи, че част от морските такси, които в момента се плащат в евро, трябва да бъдат плащани в petros от понеделник, пише изданието, цитирайки свои източници. Купувачите обаче се притесняват, че плащанията може да са в нарушение на наложените от САЩ санкции.

Богатата на петрол държава пусна petro преди две години като начин да се измъкне от хватката на щатските санкции, които прекратиха достъпа на Венецуела от международните капиталови пазари. Въпреки обширната реклама, дори с банери по правителствени сгради, венецуелците не обръщат внимание на криптовалутата.

Изискването плащанията да бъдат извършвани в petros е опит за увеличаване на употребата на криптовалутата в помощ на искането на президента Николас Мадуро за намаляване на зависимостта на страната от чуждестранни валути.

Решението идва в момент, в който доставките на петрол най-накрая започнаха да се възстановяват от щатските санкции. През декември те надхвърлиха 1 милион барела на ден за първи път от февруари.

Купувачите обичайно използват агенции, базирани във Венецуела, за да платят нужните такси. Поне една от компаниите е подписала изрична забрана да използва криптовалути.

Самите купувачи най-често не плащат в кеш, а заменят петрола за бензин или дизел. Други, като Eni SpA и Repsol SA, получават петрол срещу стари дългове.