Американският производител на спортни стоки Nike за деветте месеца на 2018-19-а финансова година, завършили в края на февруари, отчита почти четирикратен скок на чистата си печалба. Показателят се е увеличил 3,8 пъти до 3,04 милиарда доларов, се казва в финансовия отчет на компанията.

Разпределената печалба на акция за посочения период нараства до 1,87 долара в сравнение с 0,48 долара на акция година по-рано.

Приходите на компанията за деветте месеца са се покачили с 9% на годишна база до 28,933 милиарда долара.

През третото тримесечие на финансовата година Nike постига чиста печалба от получила 1,101 милиарда долара, при загуба от 921 милиона долара за същия период година по-рано. Оборотът на компанията за тримесечието расте със7% на годишна база до 9,611 милиарда долара.

При това ръста на приходите в Северна Америка за третото финансово тримесечие е 7%, като показателят достига 3,87 милиарда, което се оказва по-слабо от прогнозираното, пише Ройтерс.

На този фон акциите на компанията спадат с 4,7% на днешната предварителна търговия. Посоченият регион е най-важният за Nike по отношение размера на оборота.

В страните от Европа, Близкия изток, Африка ръстът на продажбите е 6%, до 2,435 милиарда долара, в Китай съответно - 19%, до 1,588 милиарда, в Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка - с 3%, до 1,307 милиарда.

От Nike очакват, през четвъртото тримесечие на текущата финансова година, ръстът на приходите да бъде в диапазона 1-3 на сто във връзка с валутните колебания. Анализаторите очакваха прогнозен ръст на ниво 6 на сто.