Производителят на медицинско оборудване Philips Respironics е приел да плати най-малко 479 млн. долара в рамките на мащабно извънсъдебно споразумение, с което избягва дело заради дефект на апаратите си за сънна апнея. Те се оказаха потенциално опасни за живота и се наложи изтеглянето им от пазара, припомнят световните агенции.

Контекст: През 2021 г. Philips изтеглиха от пазара 10,8 млн. апарата, след като стана ясно, че шумоизолационната им пяна може да се разпадне и да бъде вдишана от пациента.

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Най-големият европейски технологичен производител от миналото днес е бледа сянка на себе си

Тогава от компанията заявиха, че има постъпили информации за възпаления на синусите, горните дихателни пътища и кашлица. Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата обаче има най-малко 385 сигнала за смъртни случаи, свързани с пяната от април 2021 г. 40 от тези сигнали са от първото тримесечие на 2023 г.

Детайли: Всеки потребител, използвал или наемал изтеглен апарат за сънна апнея, ще получи между 55 и 1550 долара, както и допълнителни 100 долара, с които да може да си закупи ново устройство.

Според юристи така сумата ще нарасне допълнително заради допълнителните бройки, които все още не са били върнати от пациентите.

Кои са фамилия Аниели и защо спасиха Philips

Кои са фамилия Аниели и защо спасиха Philips

Италианската индустриална династия стана ключов акционер в компанията

Philips за заделили общо около 615 млн. долара за изпълнението на ангажиментите си по извънсъдебното споразумение.

От друга страна: Тепърва Philips ще трябва да отговарят за нанесените щети върху здравето на пациентите, като обаче не е ясно дали отново ще се търси извънсъдебно споразумение.

От компанията специално подчертаха, че плащанията във връзка с изтеглените от пазара бройки не означават признаване на вина.