Едно легендарно име от XX век помага на друго да оцелее във водовъртежа от събития през 20-те години на XXI век - така най-кратко може да се опише ситуацията от началото на тази седмица, в която инвестиционната компания Exor NV на италианската фамилия Аниели купи 15% от акциите на Philips за 2,8 млрд. долара.

Пластовете контекст и символика зад тази сделка са наистина многобройни.

Холандски повехнали лалета

Philips е емблема на холандския инженерен талант и предприемачески нюх. Компанията през годините има водеща роля при масовото внедряване на революционни продукти като електрическата крушка и аудиокасетата. В един момент тя е на челни позиции в голяма част от сегментите на потребителската и професионалната електроника

Още през 90-те години обаче става ясно, че Philips не се движи с темпото на своите нови азиатски конкуренти и така тя напуска бизнес след бизнес - тотално се отказва или лицензира марката си на други производители.

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Най-големият европейски технологичен производител от миналото днес е бледа сянка на себе си

Една от последните "крепости" на холандската компания остана медицинската техника. Там обаче 2021 г. донесе съкрушителен удар за компанията - нейните дихателни апарати за пациенти със сънна апнея се оказаха смъртоносно дефектни и се наложи изтеглянето им от пазара. Това срина цената на акциите на Philips с две трети.

Иначе казано, подобно на пациентите, и някогашният електронен гигант се оказа в смъртна опасност. В този момент на хоризонта се появи холдингът Exor със своя изпълнителен директор Джон Елкан.

Династията на "Старата госпожа"

По името и на компанията, и на нейния ръководител не си личи, но става въпрос за италианската индустриална династия Аниели. Тя е добре позната на всички, които са чували за два други световни бранда - Fiat и "Ювентус".

Историята започва от Джовани Аниели. Син на богати земевладелци и кавалерийски капитан, в края на XIX век той е запленен от едно изобретение - автомобилът. През 1899 г. той участва в основаването на Fiat, като постепенно установява пълен контрол върху компанията.

Снимка 630156

Източник: Wikimedia Commons

Към 1915 г. тя вече произвежда самолетни двигатели, камиони, картечници и много друга военна продукция. Служителите ѝ пък са цели 10 000. Заводът на компанията в Торино копира модела на Хенри Форд с механизация, внедряване на поточни линии и ясно разделение на задачите.

След Първата световна война семейството купува най-големия италиански вестник - La Stampa, който е неин и до днес.

Сбогом Fiat и PSA! Здравей, Stellantis! Какво знаем за новия автомобилен гигант?

Сбогом Fiat и PSA! Здравей, Stellantis! Какво знаем за новия автомобилен гигант?

Новата група обединява марки като Fiat, Jeep, Alfa Romeo и Peugeot, Citroen и Opel

През 1923 г. е придобит "Ювентус", с което той става един от най-старите професионални футболни клубове в света. Аниели основават и банка.

През 1932 г. Джовани Аниели влиза в редиците на фашистката партия, а заводите на "Фиат" през следващото десетилетие бълват военна продукция не само в услуга на Мусолини, но и на Хитлер.

Именно затова малко преди смъртта си през 1945 г. Аниели-старши завещава бизнеса на своя млад внук Джани. Бохем, преследван от пресата, от 60-те нататък той става истински мотор на развитието на Fiat.

Снимка 630153

Източник: Wikimedia Commons

По негово време фамилията инвестира във Ferrari, Lancia и Alfa Romeo и в последствие ги придобива. След партньорство с производителя на електрооборудване Ercole Marelli, налагането на камионите Iveco през 80-те групата на Fiat вече носи цели 3% от италианския БВП. Състоянието на сем. Аниели пък се увеличава десетократно.

Отново през поколение

Подобно на дядо си, Джани Аниели се увлича от политиката и става сенатор. Брат му Умберто е част от християндемократическата партия. Междувременно, делата на Fiat в условията на все по-глобализирана световна икономика са поверени на избрани от фамилията експерти.

Снимка 630152

Източник: Wikimedia Commons

През 2003 г. Джани умира от рак, брат му издъхва година по-късно. Така отново млад човек застава начело на бизнеса - неговият роден в САЩ внук Джон Елкан. Дипломиран инженер, той започва кариерата си със стажове в различни предприятия, за да прекара две години в General Electric.

Снимка 630150

Източник: Wikimedia Commons

От 2003 г. нататък Елкан посвещава цялото си време на семейния бизнес, който под негово ръководство постепенно е стабилизиран и реорганизиран. Тогава се създава и инвестиционният холдинг Exor, придобит е Chrysler и семейството купува мажоритарен дял в The Economist и в издателя на La Repubblica.

От 2019 г. той започва най-амбициозния си автомобилен проект - сливането на Fiat Chrysler с Peugeot, което роди Stellantis.

Fiat спират да произвеждат... сиви коли (ВИДЕО)

Fiat спират да произвеждат... сиви коли (ВИДЕО)

Stellantis сериозно променят имиджа на италианския бранд

Елкан често е описван като пълна противоположност на Силвио Берлускони. В свои интервюта той критикува съвременния капитализъм, който по думите му се интересува само от печалбата за акционерите.

Какво следва за Philips?

Exor разглежда вариант да увеличи дела си във Philips до 20%, като холдингът ще има представител в надзора на компанията.

Сделката се е подготвяла още от миналата година, като според "Ройтерс" холандската компания действа в две от трите сфери, които са атрактивни за Exor - здравеопазване и технологии (третата са луксозните продукти и услуги).

Снимка 630154

Източник: Wikimedia Commons

Според анализаторите на ING в момента Philips се разглежда като изгодна акция заради ефектите от изтеглянето на дихателните апарати от пазара, като освен това основната печалба на компанията е над 450 млн. евро и вече има по-високи цели за годината - въпреки че все още не са приключили делата и разследванията в САЩ.

Според "Ройтерс" инвестицията на Аниели е вот на доверие за сегашното ръководство на Philips и може да мотивира и други да закупят дял в компанията.